ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Словник Коллінза проголосив ШІ словом року

01.11.2023, 17:11

Автори словника Коллінза присудили ШІ титул "слово року", адже у 2023 році значно зросла активність обговорень щодо того, чи ця технологія стане революційною силою добра, чи призведе до апокаліптичних руйнувань. 

Про це пише BBC.

Видавці стверджують, що вживання цього терміна зросло вчетверо. Інші претенденти варіювалися від "ультраоброблений" до "зунв", але виконавчий директор Алекс Бікрофт заявив, що ШІ був "темою 2023 року".

"Ми знаємо, що на ШІ цього року було зосереджено багато уваги, адже він так розвинувся й швидко став такою самою універсальною й рутинною частиною наших життів, як електронні листи, стримінгові сервіси чи будь-яка інша технологія, яка колись була футуристичною, а зараз є частиною щоденного побуту", – сказав він.

У коментарі на запит BBC News ШІ-чатбот ChatGPT написав: "Проголошення ШІ словом року, на думку словника Коллінза, відбиває потужний вплив штучного інтелекту на наш світ, що стрімко розвивається завдяки інноваціям і перетворенням на силі алгоритмів і даних".

Оголошення словника Коллінза відбулося на тлі саміту прем’єр-міністра Британії Ріші Сунака, який запросив 100 світових лідерів, керівників технологічних компаній, науковців і дослідників ШІ на обговорення щодо того, як найкраще домогтися максимальних вигод від цієї потужної технології, водночас звівши ризики до мінімуму.

Слово року зазвичай відбиває найактуальнішу тему цього періоду. У 2022 році цим словом став "permacrisis" (постійна криза) у зв’язку з нібито нескінченними зрушеннями в британській політиці.

Минулого року свого піка досягли обговорення NFT (невзаємозамінних токенів). У 2020 році панувало слово "локдаун".

 Іншими словами-претендентами у 2023 році були: 

  • Базбол (Buzball) – захоплива й агресивна манера гри в крикет, названа на честь британського тренера Брендона Маккаллума, відомого як Баз.
  • Канонічна подія (canon event) – подія, що безповоротно вплинула на формування характеру чи ідентичності людини.
  • Дебанкування (debanking) – позбавлення когось (наприклад, Найджела Фараджа) банківських послуг.
  • Антипросування (deinfluencing) – заклики до підписників у соцмережах уникати певних продуктів чи послуг.
  • Роздуфляція (greedflation) – використання високої інфляції як приводу для штучного роздування цін, щоб компанія отримала більший прибуток.
  • Непомаля (nepo baby) – людина, яка, на чиюсь думку, користується з непотизму, адже має знаменитих батьків.
  • Семаглютид (semaglutide) – препарат для придушення апетиту й зниження цукру в крові.
  • Ультраоброблений (ultraprocessed) – їжа, приготована за допомогою складних методів виробництва і великої кількості інгредієнтів, зокрема таких, що не мають харчової цінності.
  • Зунв (Ulez) – абревіатура від "зона ультранизьких викидів", міська територія, де безкоштовно пересуватися можуть лише транспортні засоби, які мало забруднюють середовище.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!