ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Словаччина витратить гроші, відведені на боротьбу з фейками, на відбудову покрівлі

01.12.2023, 16:41

Словаччина вирішила переспрямувати отримані від Євросоюзу 300 тисяч євро на проєкти щодо боротьби з дезінформацією та посилення медіаосвіти на відбудову покрівлі Словацької філармонії та підтримку бібліотеки.

Таке рішення ухвалила міністерка культури Мартіна Шимковічова, повідомляє Euractiv.

Вона послалася на брак часу, адже дедлайн для реалізації проєктів, для яких спершу були призначені кошти ЄС, спливає наприкінці року.

“Міністерство культури розглянуло інші шляхи ефективного використання цих коштів і вирішило змінити спрямування цих ресурсів. Ця зміна принесе користь Словацькій філармонії й Університетській бібліотеці Братислави”, – заявила Шимковічова.

Як зазначає видання, дезінформація є серйозною проблемою в Словаччині, оскільки серед громадян ЄС словаки мають найбільшу схильність вірити в теорії змови. 

Навіть сама міністерка культури давно відома своїм просуванням дезінформації в Словаччині. У своїх відео вона попереджає про “загрозу хімічних слідів від літаків”, а за місяць до виборів оприлюднила фейк про те, що ЄС планував заборонити туалетний папір і замінити його соломою.

У відповідь на запитання про те, чи її міністерство досі планує боротися з дезінформацією, Шимковічова сказала: “Так, ми, безумовно, плануємо продовжувати. Але в дещо іншому спектрі, ніж той, у якому ця робота велася до сьогодні”.

Проєкти, для яких спершу були призначені кошти ЄС, були зосереджені на медіаосвіті у форматі вебінарів, публікацій і досліджень тощо.

Зокрема, серед них був проєкт Даніеля Отека з Театрального центру міста Мартін, що мав за мету розповісти старшокласникам про тоталітарні режими й фейки в соцмережах. Отек вважає, що дії міністерства є непрофесійними.

“Я сподіваюся, що ті, хто працює в галузі боротьби з дезінформацією й медіаосвіти, тепер з іще більшою рішучістю займатимуться своєю справою й робитимуть усе, що в їхніх силах”, – сказав він.

Мартіна Шимковічова в минулому була ведучою телевізійних новин, яка поширювала проросійські новини.

Нагадаємо, у Словаччині до влади прийшов проросійський уряд під керівництвом прем'єра Роберта Фіцо. Наприкінці жовтня він заявив, що його уряд припиняє військову допомогу Україні. Наприкінці листопада Фіцо виступив за нормалізацію відносин з Росією.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!