ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Слідство поклало на уряд Мальти відповідальність за вбивство журналістки

29.07.2021, 16:42
Фото – eleftherostypos.gr
Фото – eleftherostypos.gr

Незалежне розслідування в справі про вбивство мальтійської журналістки Дафне Каруани Галіції постановило, що держава повинна відповідати за нього після створення “культури безкарності”.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Дафне Каруана Галіція загинула внаслідок потужного вибуху її автомобіля 16 жовтня 2017 року.

Прокуратура вважає, що топбізнесмен Йорген Фенек, який мав тісні зв'язки з вищими урядовими посадовцями, виступив організатором убивства. Фенек, який чекає суду за причетність до вбивства, заперечує будь-яку відповідальність.

Троє чоловіків, підозрюваних у підриві бомби, були заарештовані в грудні 2017 року. Один визнав свою провину в межах угоди про її визнання й відбуває 15-річний термін ув'язнення. Двоє інших чекають суду. Посередник, який зізнався в усьому сам, став державним свідком і отримав помилування.

Розслідування, проведене одним чинним суддею та двома суддями на пенсії, постановило, що вищі ешелони влади в уряді того часу створили культуру безкарності.

“Потім щупальця безкарності поширилися на інші контролювальні органи та поліцію, що призвело до падіння верховенства права”, – йдеться в доповіді групи, яку опублікував прем'єр-міністр Мальти Роберт Абела.

У ній мовиться, що держава не визнала реальних та безпосередніх ризиків для життя Каруани Галіції та не вжила розумних заходів для їхнього уникнення.

Слідча рада заявила, що вбивство було нерозривно або безпосередньо пов'язане з роботою Каруани Галіції.

Колишній прем'єр-міністр Джозеф Мускат подав у відставку в січні 2020 року після арешту Фенека. Його ніколи не звинувачували у вчиненні будь-яких протиправних дій. Пізніше ЗМІ також виявили тісні зв'язки між Фенеком, міністрами та вищими офіцерами поліції.

Судді закликали негайно вжити заходів для регулювання зв'язків між політиками та великим бізнесом.

Абела заявив, що звіт вимагає "зрілого" та об'єктивного аналізу. “Мають бути зроблені уроки, а реформи слід продовжувати з більшою рішучістю”, – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 20 листопада 2019 року мальтійська поліція заарештувала відомого бізнесмена Йоргена Фенека в межах розслідування вбивства журналістки Дафне Каруани Галіції.

16 жовтня 2017 року на Мальті внаслідок вибуху автомобіля загинула журналістка Дафна Каруана Галіція, яка розслідувала корупційні злочини в межах проєкту Panama Papers.

53-річна Каруана Галіція була авторкою популярного блогу, в якому писала про випадки корупції серед високопоставлених політиків. Зокрема, звинувачувала в корупції прем’єр-міністра Джозефа Муската та його дружину.

Син журналістки Метью Галіція звинуватив у її смерті “мафіозну державу”.

20 жовтня 2017 року речниця уряду Мальти повідомила, що вибухівку, від якої загинула журналістка, прикріпили під її машиною і привели в дію дистанційно.

Liked the article?
Help us be even more cool!