ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Слідство.Інфо позиватиметься до Верховної Ради

12 березня 2024 року агенція журналістських розслідувань "Слідство.Інфо" від імені журналіста медіа Ігоря Ющенка подала судовий позов проти Апарату Верховної Ради України через відмову надати публічну інформацію на журналістський запит.

Про це йдеться на сайті медіа.

Журналісти Слідства.Інфо 2 січня, 1 та 8 лютого цього року надсилали запити до Апарату ВРУ з проханням надати інформацію про службові відрядження народних депутатів за кордон від часу повномасштабного вторгнення.

Редакція двічі отримала однакові відповіді про те, що в Апараті Верховної Ради України відсутня запитувана інформація, яку потрібно узагальнювати та проводити аналітичне оброблення даних.

"…Документ, який містив би запитувану Вами інформацію, в Апараті Верховної Ради України не створюється та не знаходиться в його володінні, а може бути отриманий лише шляхом узагальнення та аналітичної обробки даних. Відповідно ж до підпункту 3 пункту 2 розпорядження Голови Верховної Ради України від 11 травня 2011 року № 393 "Апарат Верховної Ради України не є розпорядником інформації за запитами на інформацію щодо інформації… яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або потребує створення в інший спосіб", – йдеться у відповіді на журналістські запити.

Фото – Слідство.Інфо

У відповіді на третій запит журналістів в Апараті Верховної Ради вже відмовилися від попередніх формулювань, пославшись на те, що поширення інформації про діяльність Верховної Ради України, її органів та народних депутатів України в умовах дії воєнного стану обмежено. Так, у листі-відповіді йдеться, що закордонні візити народних депутатів набули значної ваги.

"Результатом перемовин і консультацій з міжнародними партнерами є збільшення обсягів важливої для країни військової та гуманітарної допомоги, закладення підґрунтя для стабілізації економіки та повоєнної відбудови України", – кажуть у ВРУ.

Також в апараті вказали, що поширення запитуваної інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, що значно переважатиме суспільний інтерес.

"Обмеження такої інформації є пропорційним заходом для захисту інтересів національної безпеки України на противагу суспільному інтересу, який може виникнути в громадськості. Істотна шкода від поширення такої інформації, завдана інтересам національної безпеки, значно переважатиме суспільний інтерес в її отриманні", – додали в Апараті ВРУ.

Фото – Слідство.Інфо

У Слідстві.Інфо нагадали: в липні 2023 року з власних джерел їм стало відомо, що 48-річний Юрій Арістов, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп партії "Слуга народу" перебував у 5-зірковому готелі Waldorf Astoria Maldives, який розташований на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви.

Журналісти надсилали запит із приводу того, як нардеп перетнув український кордон та чи робочою була його поїздка на Мальдіви. Попри обіцянки прессекретарки депутата надати відповідь на запит протягом кількох годин помічниця і сам нардеп проігнорували спроби журналістів Слідства.Інфо отримати відповіді на надіслані питання.

Після виходу матеріалу Слідства.Інфо Юрій Арістов подав заяву про складання повноважень народного депутата України.

Liked the article?
Help us be even more cool!