ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Схеми" заявляють, що АП вкотре засекретила дані про список відвідувачів

14.12.2018, 12:00

Адміністрація Президента четвертий рік поспіль відмовляє журналістам програми “Схеми” у наданні копії журналу відвідувачів АП та даних про те, хто з представників бізнесу приходив на зустріч до Петра Порошенка. Про це йдеться в матеріалі “Таємниця Адміністрації Президента” в програмі “Схеми: корупція в деталях”, повідомляє Радіо Свобода.

​13 грудня 2018 року Адміністрація Президента у відповідь на запит журналістів зазначила: “Відомості про відвідувачів Адміністрації Президента України містять персональні дані, які віднесені до інформації з обмеженим доступом”​.

Як ідеться в матеріалі, такі запити журналісти програми “Схеми” надсилають ще з 2015 року, відтоді щоразу приходять відмови, змінюються лише певні формулювання підстав – спершу в АП зазначали, що “підрахунок таких даних Адміністрацією Президента не здійснюється”, згодом посилались на внутрішню інструкцію, якою ця інформація “віднесена до конфіденційної”.

Така відмова є незаконною, вважає юристка, співавторка Закону “Про доступ до публічної інформації” Оксана Нестеренко. “Відмова є незаконною, оскільки, відповідно до міжнародних стандартів та українського законодавства, прізвища, ім’я, по батькові є персональними даними загального характеру і не є конфіденційною інформацією з обмеженим доступом, хоча і є персональними даними”, - сказала вона.

“Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений”, – пояснила Нестеренко.

Отримуючи відмови у доступі до журналу відвідувачів, “Схеми” паралельно фізично спостерігали за тим, хто відвідує Адміністрацію Президента. Журналісти помітили, що в той час, як міністри, депутати, посли приходять на Банкову відкрито через центральну прохідну, певна категорія осіб потрапляє в АП таємно, заїжджаючи на територію адміністрації через бокові ворота – це здебільшого бізнесмени та олігархи.

“Схеми” особисто питали у президента, чому його адміністрація приховує дані про відвідувачів. “Я перевірю, що ви маєте на увазі, але Адміністрація Президента працює абсолютно прозоро. Мені невідомі факти, коли будь-який гість... не повідомляється про це або ми відмовляємося від коментарів. Це – відповідальність Адміністрації Президента, і я ще раз це перевірю”, – заявив Петро Порошенко у січні 2016 року.

“В Україні ж неоднозначні з точки зору репутації візитери потрапляють у найвищі владні кабінети таємно, через чорний вхід. Не афішується не лише мета цих візитів – від суспільства приховується сам факт того, що вони відбуваються. У той же час журналістам із року в рік відмовляють у наданні вичерпної інформації про те, з ким і навіщо проводить зустрічі президент України Петро Порошенко”, – йдеться в сюжеті “Схем”.

Liked the article?
Help us be even more cool!