ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Швеція відновила розслідування щодо Ассанжа у справі про зґвалтування

13.05.2019, 15:07
Фото - dw.com

Прокуратура Швеції вирішила відновити кримінальне розслідування стосовно засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа за звинуваченням у зґвалтуванні, повідомляє Радіо Свобода.

Заступник директора прокуратури Швеції Ева-Марі Перссон заявила про зміну обставин після того, як Ассанжа минулого тижня затримали в посольстві Еквадору в Лондоні, що дає можливість Великій Британії екстрадувати Ассанжа до Швеції на допит.

За її словами, про екстрадицію Ассанжа проситимуть після того, як він закінчить відбувати термін покарання в Британії у 2020 році. Як заявила Перссон, який із запитів про екстрадицію Ассанжа є пріоритетнішим – шведський чи американський, вирішуватиме британська влада.

США просять видати засновника WikiLeaks через звинувачення в розголошенні секретної інформації щодо воєн в Афганістані й Іраку. Британія, зокрема, має вирішити, чи слід видавати Ассанжа Сполученим Штатам у відповідь на звинувачення в тому, що він вступив у змову з екс-аналітиком розвідки США Челсі Меннінг у 2010 році, щоб отримати секретну інформацію. В разі доведення провини Ассанжу загрожує до п’яти років ув’язнення.

Шведське розслідування щодо Ассанжа припинили у 2017 році. Запит на його відновлення минулого місяця подав адвокат жінки, яка звинувачує Ассанжа у зґвалтуванні у Швеції у 2010 році.

Засновник Wikileaks заперечує звинувачення, стверджуючи, що статевий акт був за згодою обох сторін.

11 квітня Ассанжа заарештували в Лондоні після того, як Еквадор видав його британським правоохоронцям. Британський суд санкціонував арешт після того, як Ассанж порушив умови звільнення під заставу у 2012 році. За це 1 травня 2019 року Ассанжа засудили до 50 тижнів позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!