ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шлях щодо притягнення Росії до відповідальності буде довгий – адвокатка

14.03.2023, 16:50
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

За час існування Конвенції про запобігання злочину геноциду доведено лише три такі злочини, тож попереду довгий шлях щодо притягнення РФ до відповідальності.

Таку думку висловила виконавча директорка ГО “Інститут розвитку регіональної преси”, адвокатка Людмила Панкратова 14 березня на пресконференції “Притягнення до відповідальності російських пропагандистів, які публічно закликають до геноциду українського народу”, повідомляє Укрінформ.

“Невелика кількість доведених у міжнародному судді злочинів геноциду показує, що Україну чекає дуже довгий шлях у притягненні рф до відповідальності. За весь час існування Конвенції про запобігання злочину геноциду, з 1951 року, було встановлено тільки три випадки таких злочинів – це геноцид у Руанді 1994 року, події 1995 року в Сребрениці та геноцид у Судані”, – сказала Панкратова.

Вона зауважила, що конвенція надає визначення геноциду, яке охоплює дуже багато принципів. Це, зокрема, заподіяння серйозних тілесних ушкоджень, умисне створення для групи таких життєвих умов, які розраховані на фізичне знищення, заходи, розраховані на запобігання дітонародженню, насильницьке передання дітей з однієї людської групи до іншої тощо.

“Це повинні бути злочини, які відбуваються щодо національної, етнічної, расової або релігійної групи. Для того щоб встановити, що російська федерація проводить геноцид щодо українців, необхідно встановити намір держави знищити саме українську націю”, – пояснила адвокатка.

Раніше на цій же пресконференції медіаекспертка ІМІ, дослідниця пропаганди та дезінформації Альона Нестеренко повідомила, що російські пропагандисти публічно закликають до геноциду українського народу, тому фіксація геноцидної риторики є важливою складовою роботи щодо боротьби з роспропагандою.

Нагадаємо, у резолюції ПАРЄ “Правові аспекти та аспект прав людини в агресії російської федерації проти України” зазначається, що російська офіційна риторика, яка використовується для виправдання повномасштабного вторгнення та агресії проти України, має ознаки публічного підбурювання до геноциду і може свідчити про геноцидний намір знищити українську національну групу як таку або принаймні її частину.

Liked the article?
Help us be even more cool!