ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шеф-редактор "Вежі" подав до поліції заяву про перешкоджання з боку охоронців Укрзалізниці

18.01.2021, 15:36
Фото – фейсбук Андрія Качура
Фото – фейсбук Андрія Качура

Шеф-редактор видання "Вежа" Андрій Качор звернувся до поліції із заявою про перешкоджання журналістській діяльності з боку співробітників воєнізованої охорони Укрзалізниці. Про це повідомляється на сайті видання. 

Відповідна заява Качора була зареєстрована 15 січня у відділі поліції міста Вінниці.

“Я не маю на меті притягувати до відповідальності конкретно цих охоронців, у мене до них немає персональних претензій, у більшості своїй вони поводилися коректно і, здається, самі розуміли абсурдність ситуації. Проте якісь дивні, нічим не обґрунтовані, застарілі інструкції змушують їх ганятися по коліях за громадянами, які мають фото/відеотехніку.

Мета цієї заяви про кримінальне правопорушення – аби правоохоронці провели відповідну перевірку в межах досудового розслідування, і це, можливо, вплине на керівництво Укрзалізниці, і вони нарешті скасують свої незаконні інструкції для охоронців”, – пояснив Качор.

Нагадаємо, 13 січня у Вінниці воєнізована охорона Укрзалізниці затримала біля залізниці журналістів місцевого інтернет-видання "Вежа", які вели відеознімання в межах історично-дослідницького проєкту про мікрорайон Тяжилів.  Були затримані шеф-редактор видання Андрій Качор та журналісти Микола Геркалюк і Марина Сербінович.

Воєнізована охорона викликала на місце поліцію, оскільки вирішила, що журналісти протиправно знімають об’єкти Укрзалізниці та запідозрила медійників у "тероризмі". Протягом майже трьох годин журналісти фактично були заблоковані біля відділення ВОХР, не маючи змоги виконувати свої професійні обов’язки. Водночас воєнізована охорона так і не змогла послатися на конкретну норму закону, згідно з якою в цьому місці заборонено знімати.

Медіаюрист Інституту Масової Інформації Алі Сафаров повідомив, що воєнізована охорона УЗ справді не мала права затримувати журналістів і це є підставою для відкриття кримінального провадження за ст. 171 Кримінального кодексу України ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста").

Liked the article?
Help us be even more cool!