ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Що пишуть про політику українські сайти: Рада, президент і джинса – дослідження ІМІ

26.12.2018, 09:35

Основний масив політичних новин на популярних українських інтернет-сайтах становить інформація про заяви президента Петра Порошенка, відкриття чи закриття сесій у Верховній Раді, про ініціативи, які обговорюються в парламенті.

Такі дані були отримані за результатами моніторингу, проведеного ГО “Інститут масової інформації” за підтримки проекту Ради Європи “Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації і посилення системи Суспільного мовлення в Україні”*.

За даними дослідження, 15,47% політичних новин присвячено діяльності Верховної Ради, 14,77% – заявам Петра Порошенка. Щодо політичних сил, сайти новин найчастіше повідомляють про “Опозиційний блок” та новоутворену “Опозиційну платформу – За життя” (разом 14,78%), на другому місці – “Блок Петра Порошенка” (11,39%). Більш-менш значні показники у “Народного фронту” – 4,19% (третє місце за згадками в ЗМІ). Серед інших партій дещо вирізняється “Батьківщина” – 2,3%.

Найбільш зважено та без джинси про політику писали сайти “Новое время” та “Українська правда”.

Найбільше матеріалів з ознаками замовлення серед загальної кількості політичних новин було на сайтах Obozrevatel.com (32,26%), 112.ua (22,40%) та 24tv.ua (15,5%).

Експерти ІМІ також досліджували джерела походження політичних новин. Так, дослідження показало, що серед усіх політичних новин 33% спираються на власні джерела, власних журналістів. Сайти, які найбільше використовують такі джерела, – “РБК Україна”, “112.ua”, УНІАН, “Сегодня” та 24tv.ua.

На другому місці серед джерел політичних новин – соціальні мережі. Таких новин було зафіксовано 20,65%. Більше за інших соцмережі як джерело використовують сайти Obozrevatel.com, TSN.ua. Також “Українська правда” та “Новое время” часто використовують соцмережі як додаткове джерело інформації.

Крім того, сайти використовують офіційні портали як джерела (19,7%), інші ЗМІ – 18,56%.

*Моніторинг охопив усі політичні новини, які вийшли на 10 популярних українських сайтах новин протягом 20–22 листопада 2018 року. До вибірки потрапили наступні сайти: obozrevatel.com, segodnya.ua, tsn.ua, 24tv.ua, rbc.ua, unian.net, nv.ua, strana.ua, pravda.com.ua та 112.uа.

З повним дослідженням можна ознайомитися за посиланням.

Моніторинг було проведено ГО “Інститут масової інформації” за підтримки проекту Ради Європи “Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації і посилення системи Суспільного мовлення в Україні”.

Погляди авторів звіту не обов’язково відображають офіційну позицію Ради Європи.

Liked the article?
Help us be even more cool!