ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сенцов і Кольченко просять писати їм листи - правозахисник

25.08.2016, 13:46

Правозахисник засуджених в Росії політв'язнів-кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка Максим Буткевич закликав українців писати листи жертвам російського режиму. З таким проханням до українців він звернувся в ранковому ефірі Радіо Крим.Реалії.

За його словами, листи для ув'язнених Сенцова і Кольченка - єдине джерело інформації про те, що відбувається в навколишньому світі.

Також правозахисник повідомив про умови, в яких знаходиться Олег Сенцов та Олександр Кольченко.

“Буквально пару днів тому я отримав листа від Саші Кольченка. Він пояснює, що він робить, як йому живеться. Він пише, що фізичного насильства до нього не застосовують, проживання та харчування таке, яке можна очікувати від зони в Російській Федерації, в тих умовах, в яких він живе. Він дуже багато читає, він залишився собі вірним в цьому, він мені навів список - близько 15 книг, які він прочитав за останній час. Починаючи від Сервантеса і “Кобзаря”, і закінчуючи книгами з соціальної психології з тією бібліотеки, яка є в зоні, де він перебуває. Звичайно ж, психологічно і фізично це дуже непрості умови, тим більше, що ми постійно робимо знижку на те, що всі листи перлюструються”, - розповів Буткевич.

“Олег теж, наскільки я знаю, намагається триматися молодцем, і там все добре, але це зона. Причому, нагадаю, це зона суворого режиму. У Саші Кольченко 10 років, у Олега - 20”, - сказав Буткевич.

Раніше писати листи кримським політв'язням Олегу Сенцову і Олександру Кольченко закликала міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні.

Як повідомляв ІМІ, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова до 20 років, а Олександра Кольченка – до 10 років позбавлення волі.

Олег Сенцов та Олександр Кольченко звинувачуються у тероризмі. За версією російського слідства, навесні 2014 року Сенцов нібито організував у Криму підпільну групу, пов'язану з “Правим сектором”. Кольченка звинувачують в участі у цьому “терористичному співтоваристві”.

10 березня 2016 року Україна офіційно звернулася до РФ з проханням про їх видачу.

Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Мін’юст України зажадав від Москви виконання конвенції про передачу засуджених, відзначаючи, що вони знаходяться у важкому стані, для деяких існує загроза життю.

14 червня українських політв’язнів Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва було звільнено завдяки обміну на журналістів Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких було затримано в Україні у 2015 році за підозрою у сепаратизмі.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він сподівається, що “спільна робота” ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін. Також Пєсков визнав, що контакти із російською стороною підтримує Віктор Медведчук.

Раніше у Росії заявляли, що остаточне рішення щодо долі Олега Сенцова та інших засуджених прийматимуть федеральні суди РФ.

Фото - Радіо Свобода

Liked the article?
Help us be even more cool!