ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сейм Латвії заборонив оплачену передвиборчу агітацію російською мовою

22.06.2023, 16:42
Фото – theukrainians.org
Фото – theukrainians.org

Сейм Латвії 22 червня ухвалив в остаточному, третьому читанні поправки до закону “Про передвиборчу агітацію”, що передбачають заборону на передвиборчу агітацію російською мовою, повідомляє Delfi

За ухвалення поправок проголосували 53 депутати, проти виступили 10, а 23 парламентарі утрималися.

“Використання державної мови поширюватиметься лише на оплачену передвиборчу агітацію та агітаційні матеріали. У такий спосіб партії, кандидати в депутати зможуть спілкуватися особисто зі своїми виборцями й іншою мовою”, – повідомила голова Комісії з державного управління та самоврядування Дайга Мієріня.

Поправки передбачають, що державною мовою мають бути ті агітаційні матеріали, які розміщуються в телепрограмах та радіопередачах електронних ЗМІ, на відкритих та закритих майданчиках громадського користування, у періодичних виданнях, бюлетенях, книжках та інших виданнях, підготовлених поліграфічними технологіями. Також очікується, що оплачена політична реклама, що розміщується в інтернеті, має бути латиською мовою.

Крім того, встановлено, що в період агітації перед виборами до Європейського парламенту та муніципальними виборами ці агітаційні матеріали можуть охоплювати переклад офіційними мовами країн-членів Європейського Союзу. У таких випадках використання державної мови ні у візуальних, ні в аудіоматеріалах не може бути меншим за зміст іноземною мовою.

За порушеннями у використанні держмови в передвиборчій агітації стежитиме Центр державної мови.

Поправки були ініційовані для зміцнення позицій латиської мови у сфері передвиборної агітації – у передачах у ЗМІ, у приміщеннях громадського користування, газетах та журналах.

Liked the article?
Help us be even more cool!