ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ заявила, що РПЦ створює приватні військові компанії для війни в Україні

Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Служба безпеки України заявила, що викрила керівництво Російської православної церкви на створенні власних приватних військових компаній на території РФ, які займаються вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни проти України.

Про це СБУ повідомила у своєму телеграм-каналі.

Спецслужба задокументувала, що одна з таких ПВК “Андріївський хрест” діє на базі Кронштадтського Морського собору в Санкт-Петербурзі. Там, зазначає СБУ, представники собору вербують парафіян, а під час відбору перевагу віддають чоловікам, які вже проходили службу в лавах військових підрозділів РФ і мають бойовий досвід.

Після цього найманці проходять курс військово-тактичної та вогневої підготовки під керівництвом інструкторів з російських спецслужб. Підготовку для них проводять виключно в стінах собору, а також на спеціальних полігонах РФ, зазначає Служба безпеки.

За даними спецслужби, фінансують такі ПВК представники фінансово-промислових груп країни-агресора, наближених до Путіна. А гроші надходять на рахунки РПЦ у вигляді благодійних внесків та пожертв на “будівництво” храмів.

СБУ зазначає, що на підставі задокументованих фактів “проводить комплексні заходи для встановлення всіх обставин викритих злочинів та притягнення винних до відповідальності”.

Також спецслужба нагадала, що з початку повномасштабної агресії РФ розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 16 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору.

Крім того, правоохоронці розслідують 18 проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, а також продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії.

У результаті оперативних та слідчих дій 26 фігурантам-представникам УПЦ МП повідомлено про підозру, а ще 19 фігурантів уже отримали судові вироки.

Liked the article?
Help us be even more cool!