ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ заявила про ліквідацію проксі-центру в Полтаві, через який РФ проводила ІПСО

01.05.2023, 14:34
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки спільно з Бюро економічної безпеки заблокували в Полтаві проксі-центр, який росіяни використовували для підривної діяльності проти України.

Про це повідомила пресслужба відомства.

Правоохоронці затримали організаторів – двох жителів Полтавської та Харківської областей.

В СБУ розповіли, що підпільний проксі-центр працював як VPN-сервіс. Він дозволяв абонентам з будь-якої країни видавати себе за користувачів українського мобільного інтернету.

"Вартість такої "підписки" становила майже 2,5 тис. грн на місяць. За оперативною інформацією, фігуранти щодня отримували сотні "замовлень", а гроші одержували через заборонені платіжні системи. Серед "постійних" клієнтів були громадяни РФ, які через послуги проксі-центру намагалися приховати власні ІР-адреси для доступу до популярних соцмереж. При цьому сервери ворожого "осередку" знаходились на території країни-агресора. Це дозволяло російським спецслужбам отримувати віддалений доступ до українського інтернет-простору, а також поширювати кремлівські наративи та фейкову інформацію про ситуацію на фронті нібито від імені українських громадян", – пояснили в СБУ.

Під час обшуків у затриманих правоохоронці вилучили спеціальний апаратний комплекс, 120 тис. дол. та пів кілограма золота, мобільні телефони та чорнові записи з доказами незаконної діяльності.

Організатору проксі-центру співробітники СБУ повідомили про підозру за статтею "Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення".

Як повідомляв ІМІ, Система фільтрації фішингових сайтів, яка була впроваджена розпорядженням Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) від 30 січня 2023 року № 67/850, становить загрози інформаційній безпеці України.

Liked the article?
Help us be even more cool!