ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала головного спеціаліста відділу кібербезпеки Запорізької ОДА, який підозрюється в співпраці з ФСБ

03.11.2023, 13:12

Співробітники контррозвідки Служби безпеки України затримали в Запоріжжі головного спеціаліста відділу кібербезпеки Запорізької ОДА, повідомляє Суспільне з посиланням на СБУ.

Підозрюваний влаштувався до ЗОДА в жовтні цього року. За матеріалами слідства, перебуваючи на посаді він намагався приховано отримати секретну інформацію про дислокацію ЗСУ та оборонні закупівлі на території регіону.

За даними слідства, перебуваючи на посаді головного спеціаліста відділу кібербезпеки ОДА, фігурант намагався використати свій доступ до серверів держустанови. Проте СБУ запобігла передачі розвідданих агресору.

Інформатором виявився мешканець Запоріжжя, інженер-радіотехнік за освітою. Раніше він працював на одному з місцевих підприємств, що здійснює техобслуговування військової техніки Сил оборони.

"У вересні цього року він із власної ініціативи запропонував окупантам свою "допомогу" у війні проти України. Про це він написав в один з російських чат-ботів, створених для збору інформації про переміщення підрозділів ЗСУ у прифронтових регіонах. На нього дистанційно вийшов кадровий співробітник ФСБ та залучив до співпраці", - повідомила СБУ.

За вказівками російської спецслужби чоловік приховано знімав на телефон виробничі потужності заводу та військову техніку, яка там містилася. Також він намагався виявити ремонтні бази та інші логістичні центри українських захисників на території Запоріжжя.

Під час обшуків у затриманого вилучили мобільний телефон з доказами підривної діяльності на користь РФ.

СБУ повідомила йому про підозру повідомлено за поширення інформації про розміщення Збройних сил України (ч. 3 ст. 114-2 КК України). Фігурант перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років ув'язнення.

Liked the article?
Help us be even more cool!