ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала чотирьох агітаторів, які вихваляли удари по цивільних та закликали капітулювати

Служба безпеки України повідомила про підозру чотирьом проросійським інтернет-агітаторам, які вихваляли російські атаки на цивільну інфраструктуру України та дискредитували командування Сил оборони. 

Про це повідомляється на сайті СБУ.

Агітатори діяли в різних регіонах України: в Одесі, Дніпрі, на Київщині та Черкащині. Фігуранти закликали до капітуляції перед РФ та розпалювали ненависть серед різних національних громад України.

Серед них – блогер з Одеси, який розмістив у тіктоку власне відео, де виправдовував повітряну атаку РФ на Харків 2 січня цього року. Тоді, нагадала спецслужба, окупанти вдарили по місту російськими ракетами типу “Іскандер”, що призвело до великої кількості загиблих та поранених місцевих жителів.

“Незважаючи на це, фігурант намагався “відбілити” воєнний злочин загарбників перед 12-тисячною аудиторією користувачів своєї сторінки. Того ж дня цей фейк вийшов в ефірі росТБ, звідки його підхопили пропагандистські інформресурси”, – зазначає СБУ.

На Київщині викрили місцеву жительку, яка через власні акаунти у фейсбуці й телеграмі агітувала українців “скласти зброю” і не чинити спротиву рашистам. Також, за даними СБУ, фігурантка використовувала інтернет-ресурси для поширення фейків про різні національні громади України.

На Черкащині місцевий житель, який ще мав посвідку на проживання в РФ, виступав на підтримку окупації Криму і частини територій Донецької та Луганської областей. Також він героїзував російських загарбників та заперечував їхні воєнні злочини в Україні.

У Дніпрі затримано координатора місцевого осередку прокремлівської організації “Народовладдя”, який від імені цієї організації публікував у соцмережах фейки щодо представників місцевих релігійних громад.

Усім фігурантам повідомлено про підозру за частинами 2 та 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України ("Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників"). 

Дії двох пропагандистів додатково кваліфіковано за ч. 1 ст. 161 ("Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками").

Фігурантам загрожує до восьми років ув'язнення.

Liked the article?
Help us be even more cool!