ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала автора фейку про "заколот генералів" та ще трьох ворожих агітаторів

Служба безпеки України затримали в різних регіонах чотирьох чоловіків за агітацію на користь Росії. Серед агітаторів є вінничанин, який створював фейкові “відеозвернення” очільників Збройних сил України, повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, затримані публічно вихваляли правителя РФ Володимира Путіна та виправдовували російську збройну агресію. Також вони закликали до захоплення влади в Україні та героїзували воєнні злочини росіян.

Затриманий на Вінниччині фігурант створив фейкове “відеозвернення” одного з колишніх високопосадовців ЗСУ та поширив його в соцмережі TikTok. 

У цьому “виступі”, зазначає спецслужба, лунали провокативні заклики до насильницького захоплення держустанов України та вчинення масових заворушень на вулицях столиці. У такий спосіб автор фейку намагався розхитати суспільно-політичну ситуацію в Києві та інших регіонах країни.

У яких ще регіонах затримали антиукраїнських агітаторів

Водночас на Київщині затримали колишнього депутата Фастівської міської ради від забороненої партії ОПЗЖ. Він позиціював себе як “експерта-політолога” та у власному відеоблозі оприлюднював кремлівські наративи щодо агресивної війни проти України. Для поширення ворожого контенту ексдепутат використовував власний YouTube-канал, а також сторінки в Telegram, TikTok та Instagram із загальною аудиторією понад пів мільйона користувачів.

На Прикарпатті викрили прихильника депутата держдуми РФ Леоніда Слуцького, очільника прокремлівської партії ЛДПР. Проросійський агітатор поширював на власній сторінці в однокласниках публічні виступи російського посадовця на підтримку агресивної війни проти України.

На Донеччині затримали мешканця Краматорська, ідеологічного прихильника рашизму. У російських соцмережах він виправдовував захоплення частини східних районів України та героїзував російських окупантів.

Усім затриманим агітаторам оголосили підозру за статтею 436-2 Кримінального кодексу України (“Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”), а також за ст. 109 (“Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”).

Liked the article?
Help us be even more cool!