ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ закликає журналістів не провокувати охорону військових об'єктів, бо може бути відкритий вогонь на поразку

26.04.2017, 11:11

Служба безпеки України закликала журналістів, які можуть знімати сюжети біля військових об'єктів, не провокувати військовослужбовців своїми діями, оскільки охорона в деяких випадках може відкрити вогонь на поразку. Про це 25 квітня на брифінгу повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук з приводу інциденту зі знімальною групою каналу ZIK під Рівним, повідомляє Ліга.

Як зазначив Ткачук, цей інцидент розслідується в рамках кримінального провадження за ст. 113 КК (диверсія) і ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), журналісти проходять у ньому як свідки.

“Чому ми так прискіпливо ставимося до таких інцидентів? Ще раз повторю: в Балаклії трапилася жахлива трагедія і, за попередніми висновками, це була диверсія, організована з використанням безпілотника... Ми закликаємо місцевих жителів, всіх свідомих і пильних громадян України бути уважними і звертати увагу на підозрілих осіб на периметрах режимних об'єктів, а також дзвонити на гарячі лінії правоохоронців”, - пояснив він.

Ткачук підкреслив, що затримані журналісти - не дилетанти, оскільки “працюють по військовому проекту, тобто розуміють у військовій темі і знімають сюжети про ВСУ”. “При цьому вони запевняють слідчих, що були там, щоб знімати місцеві туристичні об'єкти, зокрема, “тунель кохання”, а також лісовий масив ... в 100 метрах від об'єкта суворого охоронного режиму”, - зазначив він.

Представник СБУ зазначив, що журналістських заявок на проведення зйомок в цьому місці не отримували ні в регіональному медіа-центрі ЗСУ, ні в центральній прес-службі армії, а квадрокоптер для зйомок оператори взяли у місцевого жителя. Зараз всі вилучені носії інформації вивчає слідство.

Також Ткачук додав, що 24 квітня на периметрах деяких інших режимних об'єктах були відзначені “певні інциденти”.

Як повідомляв ІМІ, 24 квітня телеканал ZIK повідомив про затримання співробітниками СБУ знімальної групи програми військових розслідувань “Стежками війни” каналу неподалік селища Оржів (Рівненська область).

Міністерство оборони повідомило, що журналісти телеканалу ZIK здійснювали несанкціоновану відеозйомку військового режимного об'єкту за допомогою безпілотного літального апарату.

Станом на ранок 25 квітня знімальна група телеканалу ZIK, яку СБУ затримала 24 квітня, перебуває у Рівному в приміщенні управління обласної СБУ.

За фактом ситуації, яка мала місце з журналістами телеканалу ZIK, Служба безпеки України внесла до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч.1 ст. 14 (готування до злочину) та ст. 113 (диверсія) Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!