ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила "журналіста", який на замовлення РФ поширював фейки та організовував проплачені акції

15.02.2022, 10:35
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України викрила громадянина України, який позиціював себе як “журналіст” і “лідер думок”, поширював вигідні Кремлю фейкові матеріали в ЗМІ та соцмережах, а також організовував проплачені акції. 

Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними СБУ, на початку його співпраці з російськими кураторами чоловік отримував вказівки нав’язувати прокремлівський погляд на події в Україні, маніпулювати суспільною думкою українців, насамперед напередодні важливих міжнародних зустрічей з країнами-партнерами. 

“Зокрема, він неодноразово виступав в ефірах російських і українських телеканалів, які зараз перебувають під санкціями, та просував ідею про нібито перебування України під зовнішнім управлінням, відкрито звинувачував українських військових в обстрілах мирного населення. Ті самі меседжі він проштовхував через рейтингові телеграм-канали, на що йому окремо виділяли фінансування”, – повідомляє СБУ.

Також чоловік організовував у Києві акції за заздалегідь підготовленим сценарієм російських кураторів. 

“Для цього, зокрема, наймав для “масовки” людей, які мали імітувати соціальне невдоволення чинною владою. Останнє завдання “медійника” ‒ розпочати збір підписів за імпічмент чинного президента. Зловмисник погодився за грошову винагороду підробити понад мільйон підписів нібито від імені українців”,  – повідомляє СБУ.

Спецслужба зазначає, що дії чоловіка мали розхитати внутрішньополітичну ситуацію в Україні та створити “потрібну інформаційну картинку” для РФ. Інструкції він отримував електронними каналами зв’язку, а оплату – через заборонені електронні гаманці. Звітував він кураторам через спеціально створений телеграм-канал.

Також слідство встановило, що чоловік регулярно виїжджав за кордон для особистих зустрічей з російськими кураторами, під час яких “обговорював деталі “інформкампаній” та отримував готівку для фінансування злочинних акцій”. Згодом куратори зосередили його роботу на дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

Співробітники СБУ затримали зловмисника. У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 111 (державна зрада) ККУ, йому повідомлено про підозру. Під час обшуків правоохоронці виявили засоби зв’язку, комп’ютерну техніку, флеш-носії та накопичувачі, дані з яких підтверджують злочинну діяльність.

За даними джерела УП, затриманим є 22-річний Іван Росада (внесений також до списку “Миротворця” за поширення російської пропаганди).

Liked the article?
Help us be even more cool!