ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила мережу антиукраїнських інтернет-агентів, яку координували спецслужби РФ

03.02.2022, 12:55
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України повідомила про викриття нової міжрегіональної мережі інтернет-агентів, які закликали до захоплення влади та зміни меж території країни. Їхню діяльність координували спецслужби РФ. 

Про це повідомляється на сайті СБУ.

Мережа діяла в Маріуполі (Донеччина), Кропивницькому та на Закарпатті. Фігуранти використовували десятки фейкових акаунтів, а контент репостили з російських пропагандистських сайтів і поширювали через соцмережі, зокрема заборонені в Україні.

“Через розповсюдження провокаційних закликів вони намагалися розхитувати внутрішньополітичну обстановку в різних регіонах нашої країни. Під час обшуків за місцями перебування зловмисників правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, електронні носії інформації та засоби зв’язку з доказами злочинних дій”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, у Маріуполі викрили місцевого жителя, який через заборонені соцмережі агітував за порушення територіальної цілісності України. Також зловмисник закликав до агресивної війни проти нашої країни та популяризував угруповання бойовиків ОРДЛО.

Крім того, він підшукував своїх “прихильників” для їхнього вербування та залучення до протиправної діяльності. Чоловікові повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій), ст. 436 (пропаганда війни) Кримінального кодексу України.

Розв'язується питання щодо обрання судом міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

У Кропивницькому представник місцевої громадської організації також закликав до захоплення влади в Україні. За даними СБУ, він намагався проводити підривну діяльність серед мешканців міста для дестабілізації внутрішньої обстановки в регіоні. Йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) Кримінального кодексу України.

На Закарпатті двоє місцевих жителів поширювали агітацію щодо зміни меж території нашої держави. СБУ повідомляє, що судово-лінгвістична експертиза підтвердила наявність публічних закликів до злочинних дій.

У межах кримінального провадження обом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу.

Liked the article?
Help us be even more cool!