ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила колаборантів, які впроваджували російську освіту на Херсонщині

10.11.2022, 11:52
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України викрила керівників окупаційної адміністрації Херсонщини, які примусово роздавали паспорти РФ українцям і впроваджували російську освіту в регіоні. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними СБУ, під час слідчо-оперативних дій задокументовано злочинну діяльність ще п’яти ворожих поплічників з окупаційних адміністрацій у захоплених районах Херсонської та Луганської областей.

Зокрема, дві посадовиці зі Скадовського та Голопристанського районів добровільно підтримали окупантів і приєдналася до їхніх лав.

Так, посадовиця однієї з міськрад Скадовського району виконувала рішення військового керівництва РФ і обійняла посаду так званого “голови військово-цивільної адміністрації Скадовської територіальної громади Скадовського району Херсонської області”. Вона брала участь в організації місцевого псевдореферендуму та сприяла примусовому видаванню українським громадянам паспортів РФ, зазначає спецслужба.

Також співробітники СБУ ідентифікували очільницю так званого “отдела по делам образования, молодежной политики, культуры и спорта” однієї з окупаційних адміністрацій поблизу Херсона.

“З початку навчального року колаборантка активно “відновлювала” роботу закладів освіти в місті та формувала списки прихильників “русского мира”, які б хотіли працювати під її “керівництвом”. Також вона схиляла педагогів до співпраці з “новою владою”, пропонуючи їм хабарі. Про результати злочинної діяльності вона доповідала своїм російським кураторам через направлення до РФ “звітної” документації”, – зазначає СБУ.

За даними слідства, нею виявилася колишня керівниця відділу освіти Голопристанського району, яка після захоплення громади добровільно приєдналася до окупаційних органів.

Крім того, СБУ задокументувала на Луганщині злочинну діяльність двох керівників “военкоматов “ЛНР”, які організували примусову мобілізацію місцевих жителів до лав загарбників, зокрема до так званої “народної міліції”. 

“Для цього людей викрадають і незаконно позбавляють їх волі, а в разі відмови – погрожують убивством”, – зазначає СБУ.

Також викрито колишнього “посадовця” одного з хімзаводів області, який погодився на пропозицію окупантів стати “мером” Рубіжного. Там він організував матеріально-технічне забезпечення угруповань ЗС РФ на східному напрямку.

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності в межах кримінальних проваджень за: ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 2 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 260 (участь у не передбачених законом збройних формуваннях); ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Трьом фігурантам уже повідомлено про підозру в скоєнні злочинів проти державної безпеки України.

Як повідомляв ІМІ, в деокупованому Ізюмі правоохоронці знайшли теку з документами, у яких зазначено, як мала проходити "розбудова" російської освіти на Харківщині.

Liked the article?
Help us be even more cool!