ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила керовану спецслужбою РФ групу, що поширила в соцмережах майже 12 тис. фейків

12.03.2019, 15:26

Служба безпеки України повідомляє про викриття створеного Головним управлінням Генштабу Збройних сил РФ у Луганську спеціального інформаційного підрозділу “Сапфір”, який поширював у соцмережах фейкові матеріали для дискредитації вищого військово-політичного керівництва України. Про це на брифінгу повідомив керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко, йдеться на сайті СБУ.

Згідно з інформацією, учасники групи “Сапфір” працювали над збором та аналізом інформації щодо вищого керівництва України, Збройних сил та інших військових формувань, збором розвідувальної інформації про сили та засоби, що задіяні в Операції об’єднаних сил.

https://ssu.gov.ua/uploads/n_5834_83373988.jpg

Фото – СБУ

“Ми зафіксували суттєве зростання активності цієї групи напередодні виборів Президента України”, ‒ наголосив Сергій Левченко.

До складу підрозділу “Сапфір” входить 15 членів так званої “народної міліції “ЛНР”. Очолює групу, зазначає СБУ, завербована воєнною розвідкою Росії громадянка України – Василіна Катерина Геннадіївна.

Поставлені російською розвідкою завдання група виконувала за допомогою спеціально зареєстрованих у соцмережах сторінок як проукраїнського, так і сепаратистського спрямування, створивши загалом понад 50 акаунтів та 130 груп у соцмережах.

Як зазначає СБУ, група “Сапфір” розміщувала в соцмережах фейкові заклики від імені нібито патріотичних сил до антиурядових акцій, спрямованих на боротьбу з корупцією та імпічмент Президента України, зокрема напередодні виборів. Також фейковий наказ Міністерства оборони України про нібито призупинення нарахування всіх додаткових виплат військовослужбовцям Збройних сил.

Загалом за час свого існування група опублікувала в соцмережах майже 12 тисяч фейкових інформаційних матеріалів антиукраїнського характеру.

Правоохоронці встановили акаунти в соцмережах, які група “Сапфір” використовувала для проникнення в інтернет-спільноти підрозділів Збройних сил України, де систематично поширювала вигідні російській стороні фейкові матеріали, що дискредитують українську державність. Наразі спільно з Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ реалізує комплекс заходів для блокування цих ресурсів.

Куратором цього інформаційного підрозділу є кадровий співробітник ГУ ГШ ЗС РФ підполковник Олександр Сазонов (оперативний псевдонім – Павло Бодров). “Ми встановили, що він обіймає посаду керівника оперативної групи у складі розвідувального центру російської воєнної розвідки у Луганську”, ‒ уточнив керівник військової контррозвідки СБУ.

За інформацією СБУ, для координації роботи групи “Сапфір” з так званими “органами влади і управління "ЛНР” та сприяння її роботі представники російської воєнної розвідки використовували завербованого ними “радника уряду ЛНР” – громадянина України Тимохіна Андрія Володимировича на прізвисько Князь.

Про виконану роботу група “Сапфір” повідомляла в щомісячних звітах Головному управлінню Генерального штабу Збройних сил РФ.

Наразі СБУ вживає комплекс заходів із блокування діяльності групи “Сапфір”.

Liked the article?
Help us be even more cool!