ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила ботоферми, які поширювали російські фейки та зламували телефони українських бійців

Служба безпеки України викрила дві ботоферми, які діяли на Житомирщині та в Дніпрі. Фігуранти допомагали спецслужбам РФ зламувати телефони українських бійців та поширювати кремлівську пропаганду, повідомила пресслужба СБУ.

На Житомирщині СБУ разом з Національною поліцією викрила жительку Коростеня. На замовлення окупантів вона масово реєструвала віртуальні мобільні номери українських операторів та анонімні акаунти в телеграмі.

Активовані “облікові записи” вона продавала або здавала в оренду через спеціалізовані інтернет-платформи РФ.

Надалі російські спецслужби використовували ці номери для зламу телефонів українських військових. Вони робили фішингові розсилання на телефони бійців Сил оборони з анонімних номерів та інтернет-адрес, зареєстрованих в Україні.

У разі відкриття файлів зі шкідливими програмами на телефон автоматично завантажувався вірус-шпигун, який збирав конфіденційні дані.

У себе вдома жінка облаштувала спеціалізоване програмне забезпечення. Вона зареєструвала понад 600 мобільних номерів, гроші від продажу яких отримувала на власний криптогаманець.

Їй повідомили про підозру в несанкціонованому втручанні в роботу інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж (ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України).

У Дніпрі правоохоронці затримали 30-річного місцевого жителя, який зареєстрував майже 15 тисяч фіктивних облікових записів у різних соцмережах та месенджерах. Для цього використовував сім-картки українських мобільних операторів.

Створені акаунти він продавав на форумах даркнету, де основними його покупцями були представники спецслужб РФ.

Йому повідомили про підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України).

Liked the article?
Help us be even more cool!