ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила агентурну мережу ФСБ у Херсоні, яку курував місцевий блогер

Служба безпеки України викрила в Херсоні агентурну групу ФСБ. Трьох її учасників затримали. Діяли вони окремо один від одного, але під керівництвом єдиного куратора з РФ, повідомила пресслужба ГУ СБУ в Херсонській області.

Куратор агентів – росіянин Олександр Костін. Він же “перший заступник окупаційного міністра інформаційної політики”.

За даними СБУ, росіянин намагався виконати завдання ФСБ зі створення агентурних мереж у Херсоні.

Для цього Костін залучив двох своїх підлеглих з окупаційної “мінінформполітики” як резидентів (керівників) агентурної мережі.

Як зазначає представник ІМІ в Херсонській області, один з них, найімовірніше, місцевий блогер Костянтин Шульга. Його фото є на оприлюдненій СБУ інфографіці.

Костянтин Шульга посередині в першому ряду. Фото – колаж пресслужби Офісу генерального прокурора

Костянтин Шульга до листопада 2022 року жив у Херсоні, не мав певного місця роботи й тривалий час позиціював себе як блогер. Під час окупації Херсона він швидко набув популярності завдяки публікації відео з міста на своєму ютуб-каналі.

У зніманні йому допомагав нинішній начальник окупаційного управління Херсонської області Євген Бриков. 

Очевидно, що діяти без погодження з окупантами вони не могли. 

Після втечі з Херсона в листопаді 2022 року Шульга заявляв, що він продовжить публікувати відео з Херсона, де в нього залишилося багато друзів і соратників.

Відео з Херсона на каналі публікували до березня 2023 року.

До складу агентурної мережі, за даними СБУ, вони дистанційно завербували трьох мешканців Херсона. Один з них працював на росіян ще під час окупації міста, а після звільнення громади уникав публічності й намагався бути непомітним.

За вказівкою резидентів агентурної групи фігуранти розвідували місця базування та переміщення Сил оборони на території обласного центру.

Розвіддані потрібні були росіянам для підготовки ракетно-дронових ударів по локаціях українських військових.

Серед пріоритетних цілей російських окупантів були вогневі позиції мобільних вогневих груп протиповітряної оборони, а також пункти базування підрозділів Служби безпеки, Національної поліції та прокуратури.

Також російські агенти шпигували за посадовцями обласної військової адміністрації. Отриману інформацію ФСБ РФ планувала використати для залякування представників ОВА через особисті погрози фізичною розправою.

Фігуранти планували залучити максимальну кількість “однодумців” із правобережної частини регіону.

Для цього вони створили телеграм-канал, який функціонував нібито від імені проросійського підпілля в обласному центрі. Потенційних учасників адміністратори ворожого інтернет-ресурсу закликали передавати туди координати Сил оборони та персональну інформацію про українських захисників.

Втім, Служба безпеки України дізналася про плани ФСБ. Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони та комп’ютерне обладнання з доказами їхніх злочинних дій.

Слідчі Служби безпеки оголосили їм (відповідно до вчинених злочинів) про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111);
  • несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2).

Нині затримані під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Дії Олександра Костіна правоохоронці заочно кваліфікували як зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України (ч. 3 ст. 110 ККУ), а двом його спільникам-резидентам ФСБ слідчі заочно повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!