ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила 385 інтернет-агітаторів, які поширювали фейки про COVID-19

01.06.2020, 14:30
Фото – theolivepress.es
Фото – theolivepress.es

За період дії карантинних заходів Служба безпеки України викрила 385 інтернет-агітаторів, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19, та заблокувала понад 2,6 тисячі спільнот з більш ніж мільйонною аудиторією. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Згідно з повідомленням, 18 виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони. Стосовно них СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, спрямовані на зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України). Такі агітатори діяли в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Конотопі, Івано-Франківську, Хмельницькому та Жашкові.

“Через соціальні мережі російські спецслужби та керовані ними агентурні мережі тролів закликали до порушення карантинних обмежень, проведення акцій протесту, силового захоплення влади та інформаційної підтримки таких неправомірних заходів”, – йдеться в повідомленні.

Зокрема, мешканцю Одещини було повідомлено про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України. За даними СБУ, чоловік регулярно розміщував на персональних сторінках у соцмережах інформацію із закликами щодо приєднання західних областей до держав, що межують з Україною.

“Публікації агітатор отримував з пропагандистських інтернет-видань та сайтів РФ. Під час слідчих дій у межах кримінального провадження співробітники СБ України виявили в помешканні агітатора комп’ютерну техніку та мобільні пристрої з матеріалами, що підтверджують протиправну діяльність”, – йдеться в повідомленні.

Інформацію стосовно виявлених 367 агітаторів СБУ спрямувала до Національної поліції. 160 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть спричинити паніку або порушення громадського порядку, у межах статті 173-1 КУпАП.

Liked the article?
Help us be even more cool!