ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ відповіла Бердинських, що не здійснювала слідчих дій щодо неї

09.10.2018, 10:34
Фото - Радіо Свобода

Служба безпеки України повідомила журналістці Христині Бердинських, що “слідчі органів безпеки досудове розслідування в зазначеному вами кримінальному провадженні не здійснюють та не здійснювали”. Про це сама Бердинських повідомила у Facebook 8 жовтня, повідомляє Радіо Свобода.

“З відповіді СБУ, яку я отримала сьогодні, дізналася, що нічого такого виявляється взагалі не було. СБУ нічого не робила, хоча документи свідчать якраз про зворотне”, – вказує журналістка і додає відповідні відскановані зображення документів.

Як повідомляв ІМІ, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі доступ до дзвінків та смс-повідомлень журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником.

5 вересня журналістка “Нового времени” Христина Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

У Генпрокуратурі запевнили, що дані з телефонів журналісток необхідні слідству для розслідування “за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником відомостей, що становлять державну таємницю”.

Фото - Фейсбук Христини Бердинських

10 вересня захист Наталки Седлецької звернувся до ЄСПЛ з проханням застосувати правило 39 Регламенту, щоб убезпечити джерела антикорупційних розслідувань журналістки та очолюваної нею редакції програми “Схеми” від можливого розкриття.

18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу журналістки Радіо Свобода Наталки Седлецької на ухвалу Печерського суду, згідно з якою Генпрокуратурі надано доступ до даних з телефону журналістки з липня 2016 року по листопад 2017 року.

18 вересня Європейський суд з прав людини ухвалив рішення застосувати правило 39 свого Регламенту щодо справи журналістки “Радіо Свобода”, головного редактора програми “Схеми” Наталки Седлецької. Йдеться про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи, а саме “утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року”.

20 вересня журналісти звернулися до Генерального прокурора Юрія Луценка із закликом публічно прокоментувати рішення Європейського суду з прав людини про заборону на доступ до даних головної редакторки програми журналістських розслідувань “Схеми” Наталки Седлецької і пояснити, як Україна буде його виконувати.

25 вересня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко повідомив, що ГПУ зупинила процедуру отримання інформації щодо геолокації мобільних телефонів головної редакторки програми журналістських розслідувань “Схеми” Наталки Седлецької та журналістки “Нового времени” Христини Бердинських.

26 вересня Апеляційний суд Києва 26 вересня вирішив скерувати на повторний розгляд у суд першої інстанції клопотання Генеральної прокуратури про доступ до даних із телефону журналістки Христини Бердинських.

У жовтні стало відомо, що Головне слідче управління Генеральної прокуратури зверталося до першого заступника Служби безпеки України Павла Демчини з дорученням на проведення оперативних слідчих (розшукових) дій стосовно Наталки Седлецької та Христини Бердинських.

Liked the article?
Help us be even more cool!