ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ розслідує кримінальне провадження щодо каналу "112 Україна" – ЗМІ

20.08.2019, 12:12

Служба безпеки України порушила кримінальне провадження щодо інформаційного телеканалу "112 Україна". Про це повідомляє з посиланням на theБабель з посиланням джерела.

Згідно з інформацією джерел видання в правоохоронних органах, зробили це за заявою його колишнього номінального власника телеканалу Андрія Подщипкова, який нещодавно повернувся до України. В майбутньому майно каналу можуть заарештувати і передати новим власникам, йдеться в матеріалі.

У липні 2019-го Подщипков через ролик на YouTube несподівано звернувся до новообраного президента Володимира Зеленського. Він назвав себе єдиним законним власником каналу, заявив про його "рейдерське захоплення" і закликав притягнути до кримінальної відповідальності Едуарда Каца, Тараса Козака та Олександра Онищенка, який нібито вів перемовини про купівлю каналу від імені Порошенка.

За словами двох джерел theБабеля у правоохоронних органах, у серпні нинішнього року Служба безпеки України на підставі заяви Подщипкова порушила кримінальне провадження щодо каналу "112 Україна" за статтею 206 Кримінального кодексу – "Протидія законній господарській діяльності". У межах слідства СБУ просить Генпрокуратуру порушити клопотання про арешт майна каналу, але генпрокурор Юрій Луценко, як стверджує джерело в його оточенні, відмовляється це робити. Крім того, згідно з повідомленням, в ГПУ, яка здійснює контроль над слідством, думають передати провадження в МВС, оскільки 206-та стаття не належить до підслідності СБУ.

Т. в. о. голови СБУ Іван Баканов не підтвердив і не спростував цієї інформації, написавши, що це таємниця слідства. Луценко на питання theБабеля відповів: "Моя позиція – заарештовувати ЗМІ можна тільки у справі про держзраду або загрозу територіальній цілісності. Все інше – неприйнятно для демократії. Цей принцип я сповідував по відношенню до "1+1", так само дію і тут".

Два джерела theБабеля у правоохоронних органах та в оточенні колишнього керівництва каналу, стверджують, що і за відеозверненням Подщипкова, і за новим кримінальним провадженням щодо "112 Україна" стоїть керівник Офісу президента Андрій Богдан. Його мета – нібито отримати контроль над найрейтинговішим інформаційним каналом країни та вивести його зі сфери впливу близького друга Володимира Путіна Медведчука. І хоча стосунки у Богдана з Бакановим напружені, у цьому випадку СБУ з ОП працюють синхронно. Отримати відповідь Богдана з цього приводу theБабелю не вдалося: він не прочитав надіслані йому питання.

Якщо майбутній генпрокурор накладе арешт на майно каналу "112 Україна", Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) зможе передати це майно в управління компанії, яка виграє відповідний конкурс. Наразі такий конкурс не оголошено, назви компаній-претендентів теж невідомі, пише theБабель.

Liked the article?
Help us be even more cool!