ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру в держзраді прокремлівському пропагандисту Михайлу Шпіру

Михайло Шпір. Фото – kherson.rayon.in.ua

Служба безпеки України повідомила заочно про підозру в державній зраді прокремлівському пропагандисту Михайлу Шпіру, який переховується на тимчасово окупованій території Херсонщини. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, фігурант був частим гостем на телеканалах Медведчука, а у 2020 році втік до Москви. СБУ нагадала, що в червні 2023 року він уже отримав заочний вирок за свої дії у вигляді 10 років в'язниці з конфіскацією майна. 

Втім, зазначає спецслужба, виявлено докази його співпраці з російськими спецслужбами. 

На початку повномасштабного вторгнення РФ Шпір став одним з основних рупорів Кремля, який публічно підтримав Путіна в агресивній війні проти України. А після захоплення Херсона його призначили так званим “заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій” у місцевій окупаційній адміністрації РФ.

“Встановлено, що саме він санкціонував підрив рашистами вежі українських операторів мобільного зв’язку та телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя. Серед іншого Шпір публічно закликав російський генштаб скоригувати ракетні удари по енергооб’єктах нашої держави, щоб повністю вивести їх з ладу”, – зазначає СБУ. 

За це командування російських військ влітку 2023 року нагородило його медаллю “учасника спеціальної воєнної операції”. 

СБУ повідомила Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: 

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); 
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); 
  • ⁠ст. 436 (пропаганда війни); 
  • ⁠ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). 

Що відомо про Михайла Шпіра

Михайло Шпір – проросійський пропагандист, політтехнолог. Народився 16 серпня 1986 року в селі Крехівці Івано-Франківської області. 

У 2019 році на парламентських виборах був уповноваженою особою від партії ОПЗЖ у 52-му округу на Донеччині.

У серпні 2020 року Шпіра побили у Львові за образу військових АТО. Після цього він виїхав до Москви.

У березні 2021 року Служба безпеки України оголосила йому про підозру, оскільки він публічно ставив під сумнів суб’єктність України та закликав до офіційного припинення її існування.

За даними слідства, “політичний експерт” цілеспрямовано просував в інформаційному просторі наративи Росії. Він неодноразово виступав на російських пропагандистських телеканалах, зокрема “Россия 24” та News Front, який діє на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Слідчі провели обшуки за місцем фактичного і тимчасового проживання фігуранта в Івано-Франківську та в Києві. 

Тоді йому повідомили про підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110 Кримінального кодексу України), порушенні рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ст. 161 ККУ), виготовленні, поширенні комуністичної, нацистської символіки та пропаганді комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ст. 436-1 ККУ).

7 червня 2023 року Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області засудив Михайла Шпіра до 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Суд визнав його винним у вчиненні кримінальних правопорушень, які інкримінувала йому СБУ.

Liked the article?
Help us be even more cool!