ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру трьом прокремлівським блогерам

21.02.2023, 10:30
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України повідомила про підозру трьом прокремлівським блогерам, які вели інформаційно-підривну діяльність проти України. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними спецслужби, йдеться про блогерів з Києва, окупованого Криму та колишнього мешканця Одеси. Вони поширювали фейки про внутрішньополітичну ситуацію в Україні та дискредитували Сили оборони через власні інтернет-ресурси, які тісно пов’язані з російськими спецслужбами та підконтрольними їм ботофермами.

Так, у Києві блогер поширював дезінформацію щодо матеріально-технічного забезпечення підрозділів ЗСУ через підконтрольне йому видання “UPN” та однойменний ютуб-канал.

За даними слідства, його сюжети регулярно використовували російські спецслужби та кремлівські пропагандисти для підготовки й проведення ворожих інформаційних диверсій. Крім того, зазначає СБУ, він причетний до спроби організації замовних акцій “протесту” в Києві, спрямованих на розхитування внутрішньої ситуації в столиці.

На підставі зібраних доказів фігурант підозрюється за двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю) та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Блогер з тимчасово окупованого Криму веде декілька ютуб-каналів із загальною аудиторією понад 1,5 млн підписників. “У своїх відео він публічно виправдовує збройну агресію РФ і захоплення українського півострова. Саме він є одним з частих гостей прямих телеефірів кремлівських пропагандистів, у тому числі на ток-шоу Соловйова”, – зазначає СБУ.

Йому повідомлено про підозру за ст. 111-1 та 436-2 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України).

Крім того, СБУ встановила, що блогер з Одеси, який наразі переховується в тимчасово окупованому Донецьку за підривну діяльність проти України, у червні 2021 року створив телеграм-канал “Прізрак Новоросії”, де закликав до збору грошей на підтримку російських окупаційних угруповань РФ.

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення всіх винних до відповідальності за злочини проти України.

Як повідомляв ІМІ, правоохоронці повідомили про підозру за фактом пособництва державі-агресору жителю Одеси, який через свій телеграм-канал транслював російські пропагандистські наративи та вів активну антиукраїнську діяльність.

Liked the article?
Help us be even more cool!