ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру путінському "куратору" ТОТ України Кірієнку

Сергій Кірієнко ліворуч. Фото – Олексій Нікольський / ТАСС / Радіо Свобода
Сергій Кірієнко ліворуч. Фото – Олексій Нікольський / ТАСС / Радіо Свобода

Служба безпеки України повідомила заочно про підозру першому заступнику керівника адміністрації президента РФ Сергію Кірієнку, який сприяє війні проти України. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення РФ Володимир Путін призначив Кірієнка “куратором” тимчасово окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Там він координує діяльність окупаційних адміністрацій країни-агресора, зокрема в “кадрових” питаннях.

За матеріалами справи, починаючи з травня 2022 року саме Кірієнко курує абсолютно всі сфери примусової інтеграції тимчасово захоплених територій України в “законодавче поле” Росії.

Зокрема, Кірієнко брав безпосередню участь в організації псевдореферендумів країни-агресора та відповідав за підсумки псевдоголосування.

А восени 2023 року він особисто вручав окупаційним головам Пасічнику, Сальдо та Пушиліну псевдодокументи на призначення їх очільниками місцевих окупаційних органів Росії.

Також Кірієнко уповноважений на координацію медіаресурсів Кремля, які нав’язують ідеологію рашизму на тимчасово захопленій частині території України.

Кірієнку повідомили про заочну підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни);
  • ч. 2 ст. 110 (публічні заклики до умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені особою, яка є представником влади, повторно);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році, а також заперечення тимчасової окупації частини території України та глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України, вчинені службовою особою повторно з використанням ЗМІ);
  • ч.ч. 1, 2 ст. 332-2 (перетин державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави поза пунктами пропуску через державний кордон України вчинене повторно).

Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!