ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру проросійському блогеру Дмитру Васильцю

Дмитро Василець. Фото – Обозреватель
Дмитро Василець. Фото – Обозреватель

Служба безпеки України повідомила про підозру проросійському блогеру та колишньому очільнику забороненої партії “Держава” Дмитру Васильцю. Про це повідомили СБУ та Офіс генпрокурора

За даними правоохоронців, Василець, який є громадянином України, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ переїхав до Москви, де публічно підтримав агресивну війну проти України.

Російську пропаганду, за даними правоохоронців, він поширював на своєму ютуб-каналі (50 тис. підписників) та телеграм-каналі (520 тисяч підписників).

“На цих ресурсах фігурант вихваляв режим, виправдовував повномасштабне вторгнення РФ і закликав до знищення нашої держави. Також він неодноразово виступав на підтримку Кремля під час масових пропагандистських заходів за участь представників вищого військово-політичного керівництва Росії”, – зазначає спецслужба.

Крім того, він закликав в ефірах центральних телеканалів РФ до захоплення державної влади та всієї території України.

Також Василець організував в РФ так звану “ініціативну групу зі скликання зборів українського народу”. Група назвала себе “народним представництвом” і закликала правоохоронців та держслужбовців перейти на їхній бік.

СБУ заочно повідомили Васильцю про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України, а також закликів до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади (ч. 2 ст. 436-2, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 109 КК України).

Чим відомий Дмитро Василець

Інститут масової інформації писав, що киянин Дмитро Василець був одним з активних антивакцинаторів у час пандемії коронавірусу, співпрацював у цій сфері з антиукраїнськими особами – зокрема, Кирилом Стремоусовим.

У травні 2021 року Васильця, який був ще ведучим проросійського телеканалу КРТ, обрали головою проросійської партії “Держава”. Програма партії серед іншого передбачала ревізію законів, ухвалених після 21 лютого 2014 року, заборону громадських організацій, що фінансуються з-за кордону, та запровадження планової економіки. 

Крім того, партія “Держава” висунула одного з лідерів антивакцинаторського руху, директора інформагенції “Таврія ньюс” Кирила Стремоусова кандидатом у депутати по 184-му мажоритарному округу. 

Дмитро Василець вів антиукраїнську діяльність, за що навіть отримав реальний тюремний термін. В одному з відео навіть розповідав про необхідність впровадження путінських конституційних поправок в Україні.

У 2017 році суд визнав Васильця та його соратника винними у сприянні терористичній організації і засудив до дев’яти років позбавлення волі, проте апеляційний суд відпустив їх під домашній арешт.

За даними СБУ, Василець та його соратник тривалий час перебували на території так званої “ДНР”, де технічно сприяли трансляції телеканалу терористів “Новороссия ТВ” через інтернет.

Крім того, Дмитро Василець входив у 2015 році до громадської ради при Міністерстві інформаційної політики України. Проте 27 листопада 2015 року громадська рада МІП прийняла рішення про припинення його членства.

Також Дмитро Василець контактував з підозрюваними у державній зраді проросійськими блогерами Анатолієм Шарієм та Русланом Коцабою.

Liked the article?
Help us be even more cool!