ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомляє про викриття 207 агітаторів, які поширювали фейки про коронавірус

21.04.2020, 16:27
Фото – theolivepress.es
Фото – theolivepress.es

Служба безпеки України за період дії карантинних заходів викрила 207 інтернет-агітаторів, які поширювали фейки про коронавірус. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Згідно з повідомленням, інформацію про 197 виявлених агітаторів СБУ передала до Нацполіції. Половину порушників уже притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть спричинити паніку або порушення громадського порядку.

Встановлено, що 10 із 207 виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони. Стосовно них СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, спрямовані на зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України).

Зокрема, такі агітатори працювали в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому.

У Кіровоградській області мережа антиукраїнських агітаторів поширювала в інтернеті не лише фейки про карантин, а й матеріали терористичного спрямування і навіть вербувала українців до так званих "Л/ДНР".

Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання в організатора мережі вилучено комп’ютерну техніку і засоби зв’язку з матеріалами, які підтверджують причетність до скоєння злочину. 

За цим фактом слідчі СБУ порушили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

СБУ встановлює контакти фігурантів справи зі спецслужбами Росії, обставини, розподіл ролей і рівень обізнаності всіх учасників мережі з реальною метою цих інформаційних атак проти України.

Крім того, викрито агітатора на Полтавщині, який адміністрував понад 10 спільнот, що поєднували майже 20 тисяч користувачів. "На цих ресурсах він розміщував деструктивні публікації про перебіг пандемії COVID-19, заклики до сепаратизму та зміни меж території України, викривлені факти щодо Дня перемоги над нацизмом. Інформацію для своїх публікацій агітатор брав із пропагандистських інтернет-видань РФ. Для конспірації зловмисник виїжджав в іншу область, звідки "постив" фейкові новини. Кошти на поїздки він отримував від російських кураторів", – йдеться в повідомленні.

Під час обшуку за місцем проживання в агітатора виявили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

Також заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією 800 тисяч  користувачів.

Liked the article?
Help us be even more cool!