ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ блокувала доступ російських спецслужб до проєктної документації українських АЕС

03.03.2023, 10:21
Фото – Енергоатом
Фото – Енергоатом

Служба безпеки України завадила російським спецслужбам отримати доступ до проєктно-конструкторської документації Запорізької та Південноукраїнської АЕС, яка розроблялася в Харкові. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Як зазначає спецслужба, йдеться про матеріали, що мають стратегічне значення для безпечної експлуатації об'єктів енергетичної інфраструктури України. Ця документація зберігалася в Харківському інституті “Енергопроєкт”, контрольний пакет акцій якого перебуває у власності держави. Саме тут ще в радянський період розроблялися генеральні проєкти цих двох АЕС, а нещодавно проєктувалися їхні модернізація і технічне переоснащення.

За даними СБУ, вони завчасно отримали інформацію про спроби окремих громадян України та підконтрольних їм комерційних структур встановити контроль над “Енергопроєктом”. 

“Встановлено, що дійсною метою посягань було отримання у своє розпорядження проєктної документації АЕС, що створювало реальну загрозу нанесення шкоди державній, економічній та екологічній безпеці України”, – йдеться в повідомленні. 

За даними слідства, до початку російської агресії у 2014 році майже третина акцій харківського проєктного інституту перебувала у власності російської комерційної структури, яка, своєю чергою, пов'язана зі спецслужбами Росії. Після кількох перепродажів через офшорні компанії власниками цього пакета стали фізичні та юридичні особи України.

“У результаті проведених слідчих дій Службою безпеки блоковано протиправні спрямування до проєктної документації з боку спецслужб РФ. Архівна документація вилучена, на неї судом накладено арешт”, – йдеться в повідомленні.

СБУ встановила виконавців та замовників цієї оборудки. У межах кримінального провадження за ознаками ч. 1 ст. 114 Кримінального кодексу України (шпигунство), перевіряється можлива причетність ділків до співпраці зі спецслужбами РФ. Слідчо-оперативні дії тривають.

Liked the article?
Help us be even more cool!