ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ блокувала діяльність трьох "ботоферм", які перед виборами поширювали деструктивний контент

23.10.2020, 10:17
Фото - СБУ
Фото - СБУ

Служба безпеки України повідомляє про блокування у Миколаєві та Івано-Франківську діяльність трьох “ботоферм”, через які поширювався деструктивний контент напередодні місцевих виборів. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Так, згідно з повідомленням, у Миколаєві з початком передвиборчої кампанії фігуранти розміщували через дві “ботоферми” матеріали для дискредитації дій державної та обласної влади. Максимальна активізація поширення деструктивних матеріалів планувалась напередодні та безпосередньо в день проведення місцевих виборів.

Також СБУ зазначає, що для поширення інформації вони використовували низку бот-акаунтів. “Ботоферми” забезпечували технічну можливість віддаленої реєстрації облікових записів у загальнодоступних та соціально-орієнтованих ресурсах через російську веб-платформу.

За версією слідства, один із фігурантів також адміністрував у соцмережах групи із загальною аудиторією понад 300 тисяч учасників. Там він розміщував матеріали, які, згідно із висновком лінгвістичної експертизи, містили заклики до зміни меж території чи кордонів України.

У межах розпочатого кримінального провадження правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, засоби зв’язку і символіку країни-агресора. Також вилучено обладнання “ботоферм” – п’ять сім-банків на 32 порти кожен, майже чотири тисячі сім-карток операторів зв’язку.

Слідчі встановлюють можливість зв’язків фігурантів з “кураторами” із спецслужб РФ.

Слідчі органів безпеки готують повідомлення зловмиснику про підозру за ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України.

В Івано-Франківську місцевий мешканець через “ботоферму” упродовж трьох років надавав замовникам послуги зі створення десятків тисяч фейкових профілів у соцмережах та месенджерах.

За оперативними даними СБУ, напередодні місцевих виборів в Україні клієнтами зловмисника стали переважно абоненти з РФ. Вони використовували анонімні профілі для впливу на громадську думку, поширення недостовірної та деструктивної інформації.

Під час обшуку за місцем роботи зловмисника вилучено 2 VoIP шлюзи, 7 USB-модемів, понад тисячу сім-карток та комп’ютер, з якого він здійснював керування ботофермою.

Розпочато досудове розслідування за ч. 3 ст. 109, ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!