ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сьогодні Георгію Гонгадзе виповнилося б 50 років

21.05.2019, 11:30

Сьогодні, 21 травня, українському журналісту, засновнику і першому головному редактору “Української правди” Георгію Гонгадзе виповнилося б 50 років, повідомляє Крим.Реалії.

У Києві в Національному музеї Тараса Шевченка 21 травня відбудеться церемонія нагородження лауреата Премії імені Георгія Гонгадзе 2019 року. Засновником премії є громадська організація "Український ПЕН".

Георгій Гонгадзе народився в Грузії. Восени 1989 року переїхав до Львова, перевівся на факультет іноземних мов Львівського національного університету ім. І. Франка. Він став активним громадським діячем і учасником політичного життя міста, вступив до лав партії “Народний рух України” та Студентського Братства.

Водночас у його рідній Грузії тодішній президент Звіад Гамсахурдіа фактично встановив диктаторський режим і почав гоніння на політичних опонентів і “ворогів країни”, яким став батько Гії Руслан Гонгадзе.

Коли між 1991 і 1992 роками в Тбілісі почалося повстання проти глави Грузії, Георгій повернувся на батьківщину і приєднався до повстанців, щоб взяти участь у громадянській війні. Журналістом працював в Абхазії та Осетії і навіть дістав поранення в Сухумі.

Після перемоги повстання знову приїхав до Львова, почав займатися кінодокументалістикою, познайомився зі студенткою юрфаку ЛНУ Мирославою Петрушин, яка в 1995 році стала його дружиною.

У 1999 році, коли Гонгадзе почав вести щоденну інформаційну програму “Перший тур з Георгієм Гонгадзе” в прямому ефірі радіостанції “Континент”, почалися телефонні дзвінки з погрозами на адресу керівництва радіостанції.

17 квітня 2000 року Гонгадзе заснував видання “Українська правда”. У ньому серед багатьох інших публікувалися матеріали про Леоніда Кучму та його оточення.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області було виявлено тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати Гонгадзе. Останки зберігалися в київському морзі. Поховали його тільки в березні 2016 року.

Замовників убивства так і не було встановлено.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-начальника головного управління кримінального розшуку МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе. Апеляційний суд залишив чинним вирок.

Liked the article?
Help us be even more cool!