ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ризики для заробітчан стали головним наративом медіа під час висвітлення мігрантів – дослідження

17.12.2021, 12:45
Фото – ukrinform.ua
Фото – ukrinform.ua

Найпоширенішим у національних українських медіа наративом щодо мігрантів є “українські заробітчани за кордоном стикаються із суттєвими ризиками” (29% всіх згадок про мігрантів). 

Такими є результати дослідження, проведеного Інститутом масової інформації в співпраці з Міжнародною організацією з міграції (МОМ), Агентством ООН з питань міграції щодо наративів українських ЗМІ про мігрантів.

Цей наратив охоплює такі твердження: “українці постраждали за кордоном”, “фахівці повідомили про ризики”, “у заробітчан можуть виникнути проблеми”, “українцям, що працюють або навчаються за кордоном, складно захистити свої права” тощо. 

В межах цього наративу медіа подавали повідомлення про пограбування, напади, убивства, самогубства українців-заробітчан, злочини, новини про те, як заробітчани потрапляли в ДТП або як їх блокували на кордонах. 

“Концентруючись на таких новинах, медіа сприяють значному перебільшенню реальних загроз і викликів, з якими стикаються українці за кордоном, і породжують в уяві аудиторії феномен “страшного зовнішнього світу”. Матеріали мали характер ситуативних жахалок і не розкривали таких актуальних тем, як шахрайство, експлуатація й торгівля людьми, не наводили відповідних статистичних даних і не давали порад щодо безпечних подорожей і працевлаштування”, – йдеться в дослідженні. 

Лідерами з просування цього наративу виявилися сайти ТСН та “Обозреватель”, проте зустрічався він і в інших медіа.

Другим за поширеністю є наратив “мігранти часто створюють незручності для українських громадян, хоча і самі потерпають через свою “недолугість”. На цей наратив припало 22% всіх повідомлень у національних медіа. В межах цього наративу траплялися матеріали й повідомлення переважно про хасидів-паломників, які намагалися “смажити барбекю на балконі”, масово хворіли на коронавірус чи потрапляли в ДТП, про студентку, яка “тримала в зйомній однокімнатній квартирі теля і порося”, іноземних туристів, які губилися в Україні тощо. Найчастіше такі наративи про проблемних мігрантів транслювали на “Подробности.Інтер”. 

Дослідження проводилося двома хвилями: перша хвиля – 6–12 вересня, друга хвиля – 4–10 жовтня 2021 року.

Моніторилися такі сайти національних медіа: Україна 24, Подробности.Інтер, Суспільне, 1+1 (ТСН), Факти.ICTV, Перший незалежний, 5 канал, СТБ, 24 канал. Сайти 11 онлайн-медіа: Обозреватель, Гордон, УП, Корреспондент, Правда, Політека, РБК-Україна, Цензор, НВ, УНІАН, Страна. 

Liked the article?
Help us be even more cool!