ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ритуальне КП не відповіло "Кременчуцькому Телеграфу" про вартість в'їзду на цвинтар

14.02.2024, 17:32
Надія Кучер

Видання “Кременчуцький Телеграф” (Полтавська область) повідомило, що місцеве комунальне підприємство “Спеціалізований комбінат ритуальних послуг” не надало редакції відповіді на запит, пославшись на те, що медіа запросило інформацію, яка не є публічною. Про це видання написало 5 лютого. 

У запиті редакція просила пояснити, чому працівники підприємства не пустили на територію кладовища та вимагали, як ідеться в публікації видання, кошти за в'їзд на цвинтар.

Запит журналістів Кременчуцького Телеграфа. Фото – telegraf.in.ua

У відповіді підприємства від 2 лютого йдеться, що запитувана інформація, в розумінні Закону України “Про доступ до публічної інформації”, не є публічною. 

Там пояснили, що інформація про те, “чи можуть проїхати автівки з померлим до заздалегідь придбаного місця поховання, якщо авто з померлим не є катафалком СКРП”, не є такою, яка потребує публічного висвітлення.

Натомість редакції надали інформацію щодо вартості послуг на перевезення померлих катафалком спецкомбінату.

  Фото – telegraf.in.ua

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко пояснює, що проблемою із запитом є те, що ритуальне комунальне підприємство не є суб'єктом владних повноважень. За його словами, КП за Законом “Про доступ до публічної інформації” не має обов'язку надавати на запит усю відкриту інформацію, якою воно володіє. Щодо КП, згаданий закон зобов'язує надавати лише інформацію про оплату праці керівника (п. 5 ч. 1 ст. 13). 

“Щоправда, це не заважає звернутися до КП по коментар щодо конфліктної ситуації (в разі відмови коментувати – варто про це зазначити в матеріалі; відповідь “пишіть запит” фактично теж є відмовою від коментарів). Проте із запитом можна звернутися до виконкому, якому підпорядковане КП, там теж може бути відповідна інформація, і виконком уже є повноцінним розпорядником”, – говорить юрист. 

Також Роман Головенко не рекомендує починати запит словами “надайте роз'яснення”. Оскільки в такий спосіб розпорядники інформації переводять усе, що в цьому пункті запиту принаймні, в категорію інформації, яка потребує створення. Запитати можна інформацію, яка вже існує, радить юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!