ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF засудили застосування поліцейськими сили до журналістів у Польщі

08.08.2019, 15:15
Фото - rsf.org

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) засудила неналежні дії поліції щодо журналістів під час націоналістичної демонстрації, яка відбулася 1 серпня у Варшаві у 75-ту річницю Варшавського повстання. Про це повідомляється на сайті організації.

Під час висвітлення демонстрації поліцейські застосовували силу до журналістів. Зокрема, поліцейський грубо схопив фоторепортера "Gazeta Wyborcza" Енджея Новіцкі, коли той робив фото демонстрантів, яких витісняли з площі Красінських. “Я робив знімки, коли відчув, як поліцейський схопив мене за комір, відтяг назад, а потім кинув мене на землю”, - сказав Новіцкі.

Трохи раніше поліцейські силоміць примусили двох репортерів незалежного часопису “Oko.press” покинути місце, де відбувалася демонстрація. Вони виконували наказ організаторів маніфестації, адже ті не бажали, аби преса була свідком подій.

“Ці інциденти є серйозним порушенням свободи інформувати та є показником поступового занепаду здатності репортерів вільно висвітлювати суспільні події у Польщі”, - зазначив представник бюро ЄС та Балкан RSF. - Ми закликаємо польську владу прийняти усі необхідні заходи, аби забезпечити журналістам можливість працювати у повній безпеці”.

За словами Новіцкі, він став свідком занепаду свободи преси. “Градус напруги зростає. Мене вдарив поліцейський, коли я висвітлював акцію протесту у місті Коніні. То був другий інцидент за два тижні. Ситуація небезпечно погіршується”, - сказав репортер.

За даними Індексу свободи преси RSF, Польща втрачає позиції з часу, коли у жовтні 2015 року консерватори прийшли до влади (наразі Польща посідає 59 місце в рейтингу 180 країн світу, для порівняння: у 2017 році - 54 місце, у 2015 році – 18 місце).

Liked the article?
Help us be even more cool!