ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF закликає Туреччину звільнити шістьох журналістів, звинувачених у розголошенні держтаємниці

24.06.2020, 17:00
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає Туреччину звільнити з-під варти шістьох журналістів, яких звинувачують у розголошенні державної таємниці. Про це повідомляється 24 червня на сайті організації.

За інформацією організації, саме 24 червня в Стамбулі має відбутися перше засідання в справі проти журналістів.

“Репортери” закликають негайно звільнити їх та припинити “свавільні затримання” представників преси.

“Ані критики, ані свободи друку не дотримуватимуться в Туреччині, поки правосуддя перебуватиме під п’ятою влади та поки остання вважатиме за свій пріоритет арешти журналістів для залякування опозиції. Потрібно негайно покласти край свавільним затриманням. Журналістам Oda TV та щоденних часописів Yeniçağ та Yeni Yaşam нема чого робити за ґратами, усі звинувачення, що висунуто проти них, мають бути зняті”, – зазначив керівник відділу Туреччини “Репортерів” Ероль Ондероглю.

Баріша Теркоглю, Юлію Кілінч, Баріша Пехлівана, Мюрата Ажиреля, Мехмета Ферхата Селіка й Айдіна Кесера притягнуто до суду через публікацію або передрук у березні цього року знімків поховання агента турецької розвідки Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT). Кожний з них може бути ув’язнений на 19 років. Також у справі фігурують журналіст, який перебуває у вигнанні, Ерк Акарер та Ерен Екінсі, керівник пресслужби мерії Ахісара (у провінції Манісі), де відбулося поховання.

Засідання пройде в закритому режимі через те, що йдеться про розвідку МІТ. Журналістів затримали 5, 6 та 8 березня. 

“Репортери” вважають, що журналісти не порушували держтаємниці, оскільки особистість агента вже була відома громадськості: прессекретар опозиційної партії Уміт Оздага називав його ім’я 26 лютого в парламенті, і декілька ЗМІ, зокрема Yeniçag, оприлюднили його слова. 

Туреччина посідає 154-те місце зі 180 країн переліку Світового індексу свободи слова від “Репортерів без кордонів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!