ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF закликали соцмережі не видаляти на вимогу Росії обліковий запис "ОВД-Інфо"

21.01.2022, 13:20
Фото – AFP / radiosvoboda.org
Фото – AFP / radiosvoboda.org

Правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала соціальні мережі не виконувати вимогу російського медіарегулятора "Роскомнагляд" щодо видалення облікових записів “ОВД-Інфо” – некомерційної організації, яка стежить за арештами в Росії, зокрема на акціях протесту.

Про це йдеться в заяві “Репортерів без кордонів”, оприлюдненій 20 січня, повідомляє Радіо Свобода.

У заяві зазначається, що російська влада активізувала свою “війну з надійною і незалежною онлайн-платформою”, заблокувавши доступ до сайту “ОВД-Інфо” в грудні. Роскомнагляд також вимагає від соціальних мереж закрити акаунти “ОВД-Інфо”, що, за повідомленням RSF, “призведе до повного зникнення” цієї платформи.

Серед іншого сайт “ОВД-Інфо” документує затримання під час акцій протесту та випадки політичного переслідування, а також служив центром обміну інформацією між затриманими протестувальниками та їхніми захисниками. Цей сайт “використовується як довідкове джерело багатьма виданнями та неурядовими організаціями як у Росії, так і за кордоном”, зазначає RSF.

“Після ліквідації майже всіх незалежних медіа через переслідування їхніх власників для впливу на редакційну політику, цензури статей та блокування вебсайтів як судовими, так і позасудовими методами російська влада тепер націлена на платформи соціальних мереж”, – сказала керівниця Служба RSF зі Східної Європи та Центральної Азії Жанна Кавельє.

RSF згадали, що російська влада “посилює тиск на міжнародні платформи”, накладаючи “безпрецедентні” штрафи на Google і Facebook за показ забороненого Роскомнаглядом вмісту. Google зобов’язаний заплатити 7,2 мільярда рублів (93 мільйони доларів), а Facebook майже 2 мільярди рублів (26 мільйонів доларів) за порушення правил країни щодо забороненого контенту. За аналогічними звинуваченнями також були накладені штрафи на Twitter, TikTok та інші соціальні мережі.

Росія посідає 150-те місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси, складеному RSF за підсумками 2021 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!