ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF закликає владу Судану зупинити репресії щодо журналістів

23.01.2019, 13:16
Фото - STRINGER/AFP/rsf.org

Правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликає владу в Судані зупинити політику репресій, що є спрямованою проти преси та журналістів. Про це повідомляється на сайті “Репортерів без кордонів”.

У країні вже місяць тривають маніфестації проти влади, близько 40 осіб загинуло. Згідно з даними різних громадських організацій, влада застосовує політику цензури та репресій, аби завадити пресі висвітлювати внутрішні події.

Як зазначають Репортери, 66 журналістів арештовано, шість акредитацій іноземних журналістів відкликано, зокрема акредитація репортера Al Jazeera та турецької агенції новин Anadolu, у 34 часописи зазнали конфіскації накладу Головні соціальні мережі не працюють, лише за умови використання кодовані мережі типу VPN.

Наклад приватного незалежного часопису Al-Jareeda конфісковано вже 22 день. Служби національної безпеки (NISS), які стоять за репресіями, забороняють висвітлювати акції протесту.  

“Співпрацівники служби безпеки ходять по редакціях, або телефонують головним редакторам та вказують, які заголовки потрібно ставити та які матеріали друкувати про успіхи сил правопорядку проти маніфестантів. Наклади конфіскуються у друкарні, що використовується як засіб економічного тиску на пресу”, - розповів Репортерам суданський журналіст.

“Журналісти, які перебувають у Судані з метою висвітлення маніфестацій, віднині живуть під страхом репресій, - зазначив директор Африканського бюро RSF Арно Фроже. - Залякування, цензура, пропаганда та економічні репресії широко застосовуються, аби зашкодити обміну інформацією та аби не дати змогу журналістам працювати. Ми засуджуємо систематичний характер цих репресій, що сягають рекордного рівня”.

Також Репортери зауважують, що контроль за інформацією з від початку маніфестацій спостерігається і сусідньому Південному Судані. Майклу Крістоферу, головному редактору часопису Al-Watan, 7 січня наказали зупинити висвітлювати маніфестації, і він мусив попросити вибачення у посла Судана в Джубі.

Судан і Південний Судан посідають відповідно 174-те та 144-те місця з 180 країн у Світовій класифікації свободи преси, що складено RSF.

Liked the article?
Help us be even more cool!