ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

RSF призупинила участь у платформі щодо свободи преси в Словаччині через "спробу саботажу урядом"

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" (RSF) оголосила про призупинення участі в роботі словацької платформи з підтримки свободи преси. Причиною такого рішення називають призначення, на думку представників RSF, недоречної кандидатури на посаду представника уряду, повідомляється на сайті RSF.

В організації пояснили: розглядають це як спробу саботувати діалог між журналістами та владою.

У відкритому листі до міністерки культури Словаччини Мартини Шимковічової RSF та Центр розслідувань імені Яна Куцяка (ICJK) висловили "глибоке занепокоєння" через рішення уповноваженої уряду Сімони Захарової замінити представника платформи, Зузану Петкову, на радіоведучого Домініка Папалу. 

"Призначення Домініка Папали не відповідає критеріям експертності та професіоналізму", – йдеться в листі.

В RSF наголосили, що Петкова, яка також є директоркою фонду "Стоп корупції", виконувала свою роботу на платформі професійно, тоді як Папала працює на медіа, що неодноразово штрафував регулятор за порушення журналістської етики.

"Дотримання етичних стандартів є невіддільною частиною підтримки свободи преси", – наголошують RSF та ICJK.

Зміна складу платформи призвела до її блокування: з червня 2024 року не відбулося жодного засідання. 

В RSF підкреслили: "Недоречне призначення Папали є спробою саботажу діалогу. Ми повідомимо про це Європейську комісію та Раду Європи".

Організації наголосили, що продовжуватимуть стежити за розвитком подій, але зупиняють участь у сесіях платформи, доки ситуація не буде вирішена.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2024 року в столиці Словаччини Братиславі тисячі людей виходили на протест проти реформи суспільного мовника RTVS. Протестувальники побоювалися, що це може призвести до повного контролю уряду над медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!