ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розслідування вбивства Шеремета ускладнюється через неможливість слідчих дій у Росії – Шевченко

03.05.2018, 15:38
Фото - Reuters

Російське громадянство вбитого журналіста Павла Шеремета і неможливість проведення слідчих дій на території Російської Федерації ускладнюють розслідування вбивства і впливають на результат. Про це 3 травня повідомив директор департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко на круглому столі до Всесвітнього дня свободи преси “Свобода слова в Україні: поточний стан і виклики”, повідомляє “Детектор медіа”.

“Нагадаю, що значна складність у розслідуванні цього злочину пов’язана з тим, що потерпілий – громадянин Російської Федерації, який мав активні постійні контакти на території країни-агресора – Російської Федерації, які дуже важливі, на погляд слідства, для встановлення причин і потенційних зловмисників у цьому злочині. Провести слідчі дії на території Російської Федерації, зокрема встановити осіб, з якими він контактував незадовго до його смерті, неможливо.

Правова допомога з Росії через відомі причини агресії Російської Федерації і нинішній рівень взаємодії між слідчими підрозділами практично відсутня. У цьому одна зі складностей розслідування цього злочину – слідчі бачать багато речей, які пов’язують з країною-агресором тих, хто може бути причетний до цього злочину”, – сказав Шевченко.

Заступник начальника управління Головного слідчого управління Національної поліції України Олександр Ковтун повідомив, що розслідуванням вбивства Павла Шеремета займається безпосередньо Головне слідче управління. “Слідство триває, але, на жаль, осіб, причетних до скоєння злочину, на даний час іще не встановлено”, – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2018 року співзасновник Центру дослідження корупції й організованої злочинності (OCCRP) вважає, що до вбивства журналіста Павла Шеремета може бути причетна українська влада.

27 лютого 2018 року “Українська правда” опублікувала заяву засновниці видання Олени Притули до Генерального прокурора України Юрія Луценка, у який вимагає розслідувати загибель журналіста Павла Шеремета у 2016 році як терористичний акт.

Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля, у якому перебував. Автомобіль належав керівнику “Української правди” Олені Притулі, її в машині не було.

Поліція кваліфікувала подію за статтею “Умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”.

24 липня 2017 року Головне слідче управління Національної поліції засекретило всі рішення судів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Зокрема, було ухвалено постанову про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, підприємство (державне підприємство “Інформаційні судові системи”) зобов’язане обмежити в Єдиному реєстрі судових рішень повний і загальний доступ до рішень, прийнятих слідчими суддями Печерського районного суду Києва з клопотанням у кримінальному провадженні.

22 вересня Головне слідче управління Нацполіції заявило, що засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета задля захисту життя осіб, “які беруть учать у кримінальному судочинстві”.

26 грудня 2017 року голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що особи, які вчинили вбивство журналіста Павла Шеремета, як і раніше, не встановлені.

Liked the article?
Help us be even more cool!