ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розслідування: Німецький журналіст, який написав хвалебні книги про Путіна, отримав €600 тис. від путінського олігарха

Фото – Kremlin.ru
Фото – Kremlin.ru

Німецький журналіст, режисер-документаліст та автор компліментарних книг про російського диктатора Володимира Путіна Губерт Зайпель отримав сотні тисяч євро від офшорів, пов'язаних з російським олігархом Олексієм Мордашовим.

Про це йдеться в спільному розслідуванні журналістів Paper Trail Media, Der Spiegel, ZDF та “Важных историй”.

Журналісти проаналізували витік документів кіпрських юридичних документів у межах глобального розслідування “Таємниці Кіпру”. Це розслідування, засноване на витоку 3,6 млн документів шести кіпрських компаній, які займаються реєстрацією фірм і консалтингом. 

Згідно з документами, які дослідили журналісти, у 2018 році Зайпель підписав “спонсорський договір”, який мав принести йому не менш ніж 600 тисяч євро. Ця сума, згідно з договором, виділялася журналісту на популяризацію книги “Влада Путіна. Навіщо Європі Росія?”. Вона була опублікована 2021 року гамбурзьким видавництвом Hoffmann und Campe.

Крім того, у підготовлених для підписання документах, є рукописна позначка “аналогічно укладеному 2013 року договору: біографія Путіна”. Це вказує на те, що стосовно підготовки попередньої книги Зайпеля “Путін. Логіка влади” було укладено окрему угоду на окрему суму. Як ідеться в розслідуванні, про спонсорські договори та можливий конфлікт інтересів Зайпеля читачі дізнатися не могли: в книгах про них не йшлося ні слова. Не знав про них і видавець обох книжок, зазначається у відповіді Hoffmann und Campe на запит журналістів.

Спонсором випуску обох книг, йдеться в розслідуванні, була компанія-пустишка De Vere Worldwide Corporation з Британських Віргінських островів. Цю компанію записали на Ігоря Воскресенського, одного з директорів машинобудівної компанії “Силових машин”, власником якої був російський мільярдер Олексій Мордашов. Як свідок свій підпис на спонсорській угоді поставив ще один співробітник Мордашова, Дмитро Федотов, багаторічний керівник юридичного відділу металургійного гіганта, що належить олігарху, “Северсталь”. 

Гроші на виплати Зайпелю надходили до De Vere Worldwide від офшорів, бенефіціаром яких був сам Мордашов. У 2018 та 2019 роках два офшори перевели De Vere Worldwide загалом 610 тисяч євро. Після кожного такого переказу De Vere надсилала гроші Зайпелю.

У коментарі Paper Trail Media Зайпель визнав, що книги про Путіна спонсорував російський мільярдер, проте він не вважає, що це дискредитує його праці.

За його словами, в договорі з De Vere міститься застереження: письменник не має зобов'язань перед спонсором щодо “композиції та змісту книжки”. Також він додав, що “Мордашов є підприємцем, він спонсорує проєкти приватними грошима”. Зайпель уточнив, що гроші йшли лише на підтримку його книжкових проєктів, але не його фільму чи громадської діяльності. “Мої книги викликали активну полеміку та ідеологічні баталії. Проте жодних конкретних фактичних помилок у жодній з них не виявлено”, – зазначив Зайпель.

Олексій Мордашов – постійний учасник російського списку мільярдерів, який складає журнал Forbes. У 2021 році олігарх очолив його зі статком майже $30 млрд. Його називали одним зі спонсорів будівництва палацу Путіна під Геленджиком. Структурам Мордашова також належали великі пакети акцій банку “Росія” (відомого також як “банк друзів Путіна”) та “Національної медіагрупи” (НМГ), яка контролює значну частину російського телемовлення та медіаринку загалом. 

Після вторгнення Росії в Україну Мордашов підпав під західні санкції за близькість до Путіна, його банка-гаманця та машини пропаганди. 

Liked the article?
Help us be even more cool!