ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розробники закону зупинилися на вкрай ліберальному підході до онлайн-медіа – Герасим'юк

Регулювання онлайн-медіа є світовою тенденцією. В Україні ці норми розширюватимуться.

Про це голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк розповіла в інтерв'ю Інтерфакс-Україна, пише gazeta.ua.

"Закон "Про медіа" не передбачає підзвітності соцмереж чи інших платформ спільного доступу до відео. Він уперше в історії України запроваджує регуляцію онлайн-простору, проте фактично не зачіпає цифрові платформи. Коли закон був ще проєктом і над ним працювала робоча група, багато галасу здіймалося навколо регулювання інтернету, що трактувалося як капітальний наступ на свободу слова. Хоча регулювання онлайну – нормальна й необхідна практика в усьому демократичному світі. Проте розробники закону зупинилися на вкрай обережному ліберальному підході як першому кроці", – вказала Герасим'юк.

Зараз діє добровільна реєстрація онлайн-медіа. Блогери також можуть реєструватися заради переваг, які дає така реєстрація.

З платформами доступу до інформації та відео Нацрада може укладати меморандуми про співпрацю і звертатися з проханням видалити контент, якщо він порушує українське законодавство про медіа.

"Про більше поки що не йдеться. Водночас ми усвідомлюємо, що регулювання онлайну є невідкладною світовою тенденцією, і до цього йдуть десятки країн. Тому з часом і в Україні ці норми будуть розширюватися і доповнюватися новими", – додала Герасим'юк.

Блогери без реєстрації не є суб'єктам у сфері медіа і підстав застосовувати до них заходи реагування немає.

"Однак відповідно до закону Національна рада може звертатися до іноземних провайдерів аудіовізуальних медіасервісів на замовлення, а також провайдерів платформ спільного доступу до інформації щодо обмеження поширення на території України програм і користувацької інформації чи відео, які порушують вимоги статей 36, 42, 119 закону. Тобто вимога дотримуватися норм закону щодо контентних обмежень стосується всіх – і зареєстрованих медіа, і незареєстрованих суб'єктів", – заявила вона.

Якщо блогер порушує вимоги закону, регулятор може зв'язатися з адміністратором платформи, на якій він діє.

Нагадаємо, на початку липня 2023 голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк заявила, що реєстрація в Україні першого YouTube-каналу, автор якого добровільно пішов на цей крок, свідчить про те, що автори намагаються задекларувати відкритість і професійність у своїй роботі.

22 червня 2023 року Нацрада зареєструвала перші онлайн-медіа. Зокрема, одне онлайн – "Канал МБ" (м. Дніпро), яке є каналом на платформі YouTube.

Liked the article?
Help us be even more cool!