ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розробника центру роспропаганди "Таврія" засудили до п'яти років позбавлення волі

06.03.2023, 16:10

Біляївський райсуд Одеської області затвердив угоду про визнання винуватості в справі про колабораціонізм – інформаційну співпрацю з державою-агресором за попередньою змовою групою осіб.

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на вирок від 27 лютого.

За матеріалами справи, наприкінці березня минулого року мешканець Києва, листуючись у месенджері Тhreema з представником РФ, погодився на розроблення плану інформаційної діяльності проти України й на підтримку держави-агресора. Для виконання завдання чоловік залучив раніше знайомого громадянина України, який має досвід у такій діяльності. 

Йшлося про створення і поширення в суспільстві проросійської пропаганди й виправдання повномасштабної збройної агресії з боку РФ.

Для цього обвинувачений розробив текстові матеріали на підтримку РФ, її окупаційних адміністрацій, незаконних збройних формувань. Зокрема, вигадав фейкове дослідження "Американської Соціологічної Асоціації", яке нібито проводилось у квітні 2022-го в онлайн-режимі та на основі повної анонімності. 

"Було опрацьовано думки 4500 людей зі всієї України віком 21–55 років, що мають вищу освіту. На думку Асоціації, дослідження виявилося справді цікавим: 76% опитаних українців розуміють причини проведення військової операції Росії в Україні. 64% засуджують дії української влади, що спричинили початок цієї операції. 73% впевнені, що в загибелі мирного населення винна українська сторона. 36% впевнені, що в Україні потрібні нові вибори всіх рівнів влади. 32% опитаних готові подати свої резюме для працевлаштування в нові "військово-громадянські адміністрації". 62% готові приймати гуманітарну допомогу від російської сторони. Проаналізувавши думки українців, "Американська Соціологічна Асоціація" зробила кілька висновків: 1. Українці, які мають вищу освіту, почали вбачати позитивні зміни в тому, що відбувається в Україні. 2. Понад третину українців вбачають у тому, що відбувається, шанс позбутися чинної влади. 3. Майже третина освічених українців бачить шанс особисто для себе, розраховуючи на здобуття посад у нових українських адміністраціях", – йшлося у вигаданому повідомленні.

Обвинувачений переслав цей матеріал для погодження чоловікові, який його залучив, продублювавши також російською мовою.

Крім того, обвинувачений розробив стратегію, якою передбачалося масове приєднання до українських телеграм-каналів з проукраїнською позицією, створення в соцмережах нових (начебто проукраїнських) облікових записів з подальшим поширенням меседжів про підтримку "нових військово-громадянських адміністрацій" на тимчасово окупованих територіях, вихваляння дій окупаційної адміністрації. 

У фейсбуці передбачався запуск фабрики "милих домогосподарок": проукраїнськи налаштованих, але з наративами-"перевертнями". Українську владу слід було критикувати, акцентуючи на її слабкості й поширенні корупції в Україні, писати, що СБУ грабує бізнес, тероборона продає гуманітарну допомогу. Мав формуватися позитивний образ Російської Федерації, російської влади й російських військовослужбовців, які, на відміну від українських військових, роздають гуманітарну допомогу та не стріляють у мирне населення. Серед українців планувалося поширення пораженських настроїв, навʼязуючи думку про нездатність української армії перемогти у війні проти Росії.

Обвинувачений розробив детальний план під назвою "Український медіацентр "Таврія" – створення на півдні України "дружнього" до РФ радіо і телебачення з ефірним покриттям Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Кіровоградської Дніпропетровської областей та Автономної Республіки Крим.

Апаратні та виробничі приміщення мали базуватися в тимчасово окупованому Херсоні або в АР Крим. Бюджет, за задумом автора, мав становити 25–30 тисяч доларів США на місяць із розрахунку на 16–18 працівників медіацентру.

7 квітня 2022 року невстановлений представник РФ погодив проєкт і повідомив, що наступного дня двоє громадян України, включно з обвинуваченим, будуть евакуйовані на тимчасово окуповану територію для продовження співпраці. На початку вересня двоє чоловіків були затримані. 

У січні 2023 розробник інформаційних стратегій і медіацентру "Таврія" уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Він добровільно дав свідчення проти інших фігурантів справи й погодився надалі співпрацювати зі слідством, не змінюючи своїх свідчень.

Обвинуваченого засудили до п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Liked the article?
Help us be even more cool!