ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російських журналістів не пускають, бо вони порушують правила перетину кордону - Держприкордонслужба

15.04.2014, 14:40

Російських журналістів не пропускують в Україну, тому що вони безвідповідально ставляться до порядку перетину українського кордону. Зокрема, надають завідомо неправдиві відомості про мету та місце своєї поїздки. Про це заявила Державна прикордонна служба України.

“Співробітники прикордонного відомства безпідставно не перешкоджає громадянам РФ перетинати державний кордон та виконує свої завдання відповідно до чинного законодавства України… Причина непропуску полягає, перш за все в тому, що вони безвідповідально ставляться до порядку перетину українського кордону. Так, деякі журналісти надавали завідомо неправдиві відомості про мету та місце своєї поїздки. Інші навмисно намагалися ввести в оману інспекторський склад Держприкордонслужби. Були й такі, що за власним бажанням відмовлялися перетинати кордон”,- повідомили у відомстві. Деякі представники російських ЗМІ, зазначають прикордонники, які встановленим порядком потрапляли на територію України, перебуваючи в прикордонні, порушували прикордонний режим та закони України.

Як приклад прикордонники наводять затримання 13 березня росіянина, журналіста російського видання "Аргументы и факты" на Донеччині, у паспорті якого не було відміток про перетинання державного кордону, а також була відсутня імміграційна картка. 19 березня в аеропорту Донецька затримали 2 громадян РФ - журналістів телеканалу "Росія-1", які сказали, що їдуть у Донецьк для висвітлення політичних подій в Україні.

“Також громадяни зізнались, що отримали вказівки від свого керівництва не надавати правдиву інформацію про мету поїздки під час перетину кордону”, - заявили у відомстві.

Відзначились і журналісти телеканалу НТВ, яких виявили на ділянці відділу "Амвросіївка" Донецького загону. Вони здійснювали відеозапис облаштування держрубежу та криками намагалися привернути до себе увагу місцевих жителів. “Помітивши прикордонників, вони закрилися в автівці і лише після роз’яснення українського законодавства надали для перевірки свої документи. Один з них перебував у стані алкогольного сп’яніння та почав грубо висловлюватися в бік прикордонників і громадян України, при цьому вживаючи ненормативну лексику”, - повідомили прикордонники.

Нагадаємо, в Україну не впустили трьох журналістів "Першого каналу" та кореспондента "Эха Москвы".

Комітет захисту журналістів (КЗЖ) стурбований відмовою українських прикордонників у в'їзді російським журналістам. Організація закликала Києв поважати свободу ЗМІ і надати можливість в'їзду на територію України всім журналістам.

Liked the article?
Help us be even more cool!