ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни в аеропорту "Шереметьєво" влаштовують українцям кількагодинні допити

Заїхати з українськими документами на окуповані території можна тільки через московський аеропорт "Шереметьєво". Однак за обов'язкової умови – перевірки російськими спецслужбами.

Про це пише релоковане з Луганщини видання "Трибун" з посиланням на людину, яка поділилася досвідом проходження такої "фільтрації".

За словами чоловіка, у середині лютого 2024 року він летів з Мінська Аерофлотом (російська авіакомпанія), зворотний квиток не вимагали. 

"Після прильоту до Шереметьєва всіх пасажирів доставили до термінала, де розділили на дві черги – громадяни РФ / Білорусі та іноземці. На первинному прикордонному контролі задавали стандартні питання звідки та куди. Український закордонний паспорт забирали, видали для заповнення анкету та бланк добровільної згоди з діями, що проводяться", – розповів чоловік.

Далі прикордонники, зазначив він, викликають усіх по одному – з усіма наявними гаджетами, флешками тощо. Здав техніку, повідомив паролі для розблокування. Потім – знімають відбитки пальців, фотографують у профіль / анфас на тлі зростоміра. 

Після цього людям доводиться довго чекати.

"Приблизно через три години вийшли молоді співробітники в цивільному та запрошували по одному на розмову. Поки чекав своєї черги, спостерігав за людьми, які виходили після розмови. Жінка в сльозах говорила, що знайшли фотку з військовим ЗСУ. Хлопцеві, що сидів поруч зі мною, ставили питання щодо лайків у тіктоку (за його словами, звичайно). У результаті їх не пропустили", – ділиться чоловік своїм досвідом.

Годин за сім підійшла його черга. Каже, розмова серйозна та досить жорстка.

"Щодо лайків та коментарів мене ніхто не питав. Мабуть, приводу не було. Основні питання були за контактами, всі звіряються з їхньою базою. Чистити контакти марно – у мене спливли давно видалені, з якими спілкувався 12–15 років тому і про які я ледь згадав. Якщо ви коли-небудь контактували з представниками спецслужб, неважливо коли і з якого приводу, щоб уникнути зайвих питань, краще заздалегідь указати цей факт в анкеті, навіть якщо це було дуже давно і зовсім з інших тем. Узагалі, на всі запитання відповідати потрібно дуже чесно. Більшість із нас професійно брехати не вміють, усе написано на обличчі. І там сидять зовсім не безглузді люди, вони вміють вести допити. Вам поставлять те саме запитання в різних варіаціях. Ви відповісте правильно, тільки якщо не брешете", – продовжив чоловік.

Однак він зазначив, що підписка на українські канали не впливає на результат фільтрації. Чоловіка пропустили за 10 годин, однак час очікування може бути й більшим.

Liked the article?
Help us be even more cool!