ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни привезли пропагандистів з усього світу для легітимізації псевдовиборів на Херсонщині

Спостерігати за псевдовиборами на окупованій частині Херсонщини, як проходили з 8 до 10 вересня 2023 року, росіяни привезли сімох пропагандистів та псевдоекспертів з Індії, Бразилії, Мозамбіку, Іспанії, Ісландії та Нідерландів. Фото делегації опублікували проросійські пропагандистські медіа.

Такі висновки зробив представник ІМІ в Херсонській області, проаналізувавши повідомлення в російському телеграм-каналі “Нова Каховка”.

Першим (ліворуч) на фото стоїть маловідомий на батьківщині, але розпіарений російською пропагандою іспанець Енріке Хав’єр Рефойо Аседо. У березні 2018 року він уперше потрапив до списків іноземців, які незаконно відвідували окупований Крим. Енріке є членом іспанської асоціації “Схід-Солідарність-Донбас”, політолог, перекладач, учасник форуму “Росія – країна можливостей”. Також він є членом так званого аналітичного центру “Катехон”, який веде інформаційну війну проти України.

Фото російський пропагандистський телеграм-канал "Нова Каховка"

За інформацією СБУ, він діяв під егідою російського православного олігарха Костянтина Малофєєва.

Поряд з іспанцем на фото стоїть бразилець Енріке Домінгес, який в Україні перебуває під санкціями

У 2021 році він хотів купувати для Бразилії російську вакцину проти коронавірусу, але йому в цьому заважав президент США Джо Байден. Навесні 2022 року Домінгеса вже нагороджували за проросійську пропаганду, а восени його зробили “спостерігачем” на “референдумі” в Запорізькій області. У 2023 році Енріке Домінгес брав участь у міжнародному економічному форумі в російському Санкт-Петербурзі, де він навчається, а у вересні вже переконує читачів російських медіа, що вибори в Чаплинці на Херсонщині проходять чесно і відкрито. Росіяни зараз називають його “електоральним експертом”.

Крім цього, Домінгес є виконавчим директором Міжнародного форуму муніципалітетів країн БРІКС.

Поряд з ним стоїть Соня Ван ден Енде, яка називає себе незалежною журналісткою з Нідерландів, але вже понад два роки живе в Росії.

Вона неодноразово відвідувала окуповану частину Донбасу та вихваляла проросійських бойовиків і армію РФ. За це Нідерланди наклали на неї санкції та заблокували банківський рахунок. Уряд країни також заблокував її вебсайти. 

В інтервʼю російським пропагандистам вона заявляла, що впевнена – якщо повернеться до Нідерландів, на неї чекає судове переслідування. “Мені вже доставили повідомлення з поліції. Мені інкримінують поки що не тероризм, але “підтримку режиму”, – заявляла вона.

Як нагадує представник ІМІ, Соня ван ден Енде відбілювала Росію від збиття пасажирського літака рейсу MH17 у липні 2014 року, коли загинули 298 людей. 193 з яких були її співвітчизниками.

Восени 2022 року вона була однією зі “спостерігачів” на псевдореферендумі в Луганській області. 

Четвертим “експертом” є Даріо Абдула Камал з Мозамбіку. У 2018 році африканські медіа називали його відомим активістом, членом Панафриканського союзу молоді, Молодіжного форуму БРІКС, Молодіжного енергетичного форуму, Всесвітньої федерації демократичної молоді та інших організацій. 

У 2019 році він закінчив магістратуру московської Вищої школи економіки й до 2021 року вказував скрізь, що був волонтером Міжнародного Червоного Хреста, Грінпісу, Міжнародного фонду порятунку дітей та ЮНІСЕФ. На сайтах цих організацій жодної згадки про Даріо Абдулу Камала немає.

Коментуючи російським пропагандистам у Скадовську перебіг голосування на незаконних виборах, Даріо Абдула Камал заявив, що не побачив порушень.

Скриншот ІМІ 

У цей момент у нього за спиною, на території виборчої дільниці, проходила озброєна людина в балаклаві. 

На фото також є Пурніма Ананд з Індії. Вона є президенткою Міжнародного форуму країн БРІКС та почесною президенткою Міжнародної федерації індійсько-російських молодіжних клубів.

У березні 2018 року Ананд була спостерігачкою на президентських виборах у Росії як членкиня політичного представництва міжнародної місії з моніторингу. У 2022 році вона закликала міжнародну спільноту визнати незаконні “референдуми” на окупованих територіях України.

Європейська платформа за демократичні вибори вважає її учасницею прокремлівських мереж політично упереджених спостерігачів за виборами. 

Поряд з нею на фото стоять Ерна Олдудоттір та Конрад Магнуссон з Ісландії.

У вересні минулого року Ерна відвідувала окуповані області України, писала низку матеріалів у місцеве видання і давала коментарі псевдоіноземним сайтам про законність російського референдуму на окупованих територіях. Цей сайт має домен .su, тобто Soviet Union, а сама стаття є перекладом матеріалу з російського пропагандистського ресурсу.

Наразі вона публікується у виданні frettin.is і у своїх статтях повторює кліше російської пропаганди на кшталт “Україну використовують НАТО і США для війни з Росією” та посилається на пропагандистські російські медіа. Саме видання майже завжди інтерпретує події в Україні в ключі російської пропаганди. Там спростовують, що Голодомор був геноцидом, а в Бучі були росіяни й вони вчиняли воєнні злочини. 

Це медіа не є дуже популярним, а більша частина його трафіку припадає на переходи з Facebook.

Її земляк ще менш відомий у себе на батьківщині й у світі. Єдиний раз, коли про нього писали ісландські медіа, стався минулого року: тоді напередодні псевдореферендуму на окупованих територіях у вересні 2022 року він шукав місцевих журналістів, які хотіли б заробити на висвітленні псевдореферендуму на тимчасово окупованих землях України. 

Конрад Магнуссон надіслав запрошення до різних ЗМІ Ісландії, де пропонував журналістам стежити за псевдоголосуваннями в підконтрольних Росії регіонах України.

В інтерв'ю одному з місцевих інформаційних агентств Конрад розповів, що поїздку журналістів та проживання оплачує спеціальний фонд російського уряду. 

Конрад стверджував, що цей фонд пов’язаний з міністеркою Башкортостанського автономного округу Росії, але з ким саме – не повідомив. 

Представник ІМІ не знайшов жодних матеріалів авторства Магнуссона про незаконний референдум в ісландських медіа, тож сказати точно, чи відвідав він сам минулого року тимчасово окуповані території України, неможливо. Проте цьогоріч він, окрім заяв про законність і чесність “виборів” на окупованій частині Херсонщини, вже зробив заяву про необхідність повернення посольства Російської Федерації до Рейк'явіка. Перебуваючи в окупованому Генічеську Херсонської області, заявив, що сподівається на відновлення роботи російського представництва в Ісландії. Російські медіа називають Конрада Магнуссона громадським діячем та підприємцем.

Liked the article?
Help us be even more cool!