ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни пошкодили 189 об’єктів культурної спадщини

14.04.2022, 12:09
Фото – dess.gov.ua
Фото – dess.gov.ua

Міністерство культури та інформаційної політики зафіксувало станом на 13 квітня 189 воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини. 

Про це повідомляється на сайті міністерства.

До переліку пошкоджень об’єктів культурної спадщини додалися нові епізоди. Зокрема, йдеться про звільнені Збройними силами України території. Стало відомо про руйнування від авіаудару Краєзнавчого музею Бородянщини, а також старовинних церков – Миколаївської в м. Волноваха на Донеччині та Воскресенської в с. Лукашівка на Чернігівщині. Внаслідок артилерійського обстрілу повністю знищено дерев'яну Вознесенську церкву ХІХ століття в с. Лук'янівка на Київщині.

Внаслідок бойових дій на території України руйнацій та пошкоджень зазнали 74 об’єкти культурної спадщини. Серед них 13 пам’яток національного значення, 55 – місцевого значення та шість щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Найбільше постраждали релігійні споруди. Так, 82 споруди росіяни знищили або зруйнували. З них 29 – це пам’ятки історії, архітектури та містобудування. Серед постраждалих споруд – православні храми, протестантські молитовні будинки, мечеті, синагоги.

Пошкоджено або зруйновано: 21 меморіальний пам’ятник на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 15 будівель та комплексів музеїв і заповідників, 17 будинків культури, театрів та бібліотек, деякі інші об’єкти цінної історичної забудови.

Злочини зафіксовано в 10 областях України та в м. Києві. Найбільше руйнувань зазнала культурна спадщина в Харківській області – 65 епізодів, у Донецькій – 34, у Київській – 26, у Чернігівській – 21, у Луганській – 14, у Сумській – 11. По п'ять епізодів зафіксовано в Запорізькій області та м. Києві, а також у Житомирській області (чотири), Херсонській (три) та Дніпропетровській (один епізод).

Нагадаємо, руйнування об’єктів культурної спадщини – це воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року. Міністерство закликає допомагати фіксувати злочини рф на національній платформі. Всі зібрані матеріали будуть використані як докази для кримінальних проваджень проти російських злочинців.

Liked the article?
Help us be even more cool!