ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни планують провести в Італії виставку про "розквіт" Маріуполя під окупацією. МЗС каже – провокація

04.01.2024, 15:53
Юлія Гаркуша

У місті Модена (Італія) росіяни планують провести виставку-конференцію про те, як Маріуполь нібито переживає “стрімкий процес відновлення” після того, як його окупувала РФ. У Міністерстві закордонних справ України назвали виставку провокацією.

Захід під назвою “Маріуполь. Відродження після війни” (Mariupol. La rinascita dopo la guerre) на 20 січня анонсувала культурна асоціація країни-окупанта “Росія Емілія-Романья” (Аssociazione Culturale Russia Emilia Romagna).

Метою виставки-конференції росіяни хочуть “представити моденській громадськості результати роботи нової адміністрації міста після остаточного звільнення навесні 2022 року, коли здався батальйон “Азов” на металургійному комбінаті Азовсталь”.

У тексті презентації росіяни називають розбитий обстрілами військ РФ та окупований Маріуполь “містом – символом народного повстання на Донбасі проти київської хунти, містом-мучеником”. А “звільнили” окупанти Маріуполь від “бандитської окупації, що тривала вісім років”, відлік беруть з моменту, коли Маріуполь деякий час перебував під владою так званої “ДНР”. 

В анонсі також пишуть, що на конференції збираються довести, що тепер Маріуполь “переживає стрімкий процес відновлення під егідою інститутів Російської Федерації”, а саме місто стало “невіддільною частиною РФ”. 

На конференції мають виступити, зокрема, президент асоціації Лука Россі, генеральний консул РФ Дмитро Штодін, італійський представник Міжнародного руху русофілів (MIR) Елізео Бертолазі та журналіст Андреа Лучіді.

Водночас речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко в коментарі Інтерфакс-Україна повідомив, що МЗС уже доручило українському посольству в Римі підготувати офіційне звернення щодо цієї виставки.

“Виставка в Модені про “розквіт” Маріуполя під російською окупацією – провокація. МЗС України вже доручило українському посольству в Римі підготувати офіційне звернення”, – сказав він.

У МЗС наголосили, що на офіційному рівні Італія рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. “І ми очікуємо, що на цей пропагандистський захід буде відповідна реакція”, – зазначив речник.

Водночас українські активісти в Італії планують у разі проведення виставки провести акцію протесту та закликають доєднатися всіх охочих, повідомляє місцева газета Модени. Водночас мер міста пан Муццареллі (представник демократичної партії) так  прокоментував організацію виставки: “Ми перевіримо, щоб призначення громадського простору відповідало процедурам, але точно наша позиція щодо вторгнення Росії в Україну ніколи не ставилася під сумнів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!